Evakuace civilistů ze syrského Homsu se vleče. Ve městě zůstávají stovky lidí

Stovky lidí stále zůstávají v obleženém městě Homs na západě Sýrie. Během příměří město část lidí opustilo, teď ale byla evakuace přerušena. Humanitární organizace doufají v brzké obnovení příměří, které by mohlo zachránit až 2500 lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Díky příměří se podařilo OSN z Homsu odvézt první den asi 80 civilistů

Díky příměří se podařilo OSN z Homsu odvézt první den asi 80 civilistů | Zdroj: Reuters

„Homs můžeme nazvat úspěchem. Jeho dosažení trvalo šest měsíců, šest dlouhých měsíců, abychom dostali několik stovek, ne více, asi osm set lidí ven a trochu jídla dovnitř,“ komentoval rozhovory mezi vládou a opozicí ve švýcarské Ženevě zmocněnec OSN Lachdar Brahímí.

Navzdory dohodnutého příměří se v sobotu městem Homs ozývaly výbuchy. Reuters s odvoláním na státní tiskovou agenturu SANA cituje homského guvernéra, podle kterého ozbrojené teroristické skupiny zaútočily minomety na policejní budovy. Opoziční monitorovací skupina však uvádí, že za pěti ranními výbuchy stojí Asadova armáda.

Homs je třetí největší syrské město po Halabě a Damašku. Leží na jediné přirozené cestě od pobřeží Středozemního moře do vnitrozemí Sýrie. V roce 2004 mělo přes 650 tisíc obyvatel, v roce 1981 jen o něco více než polovinu. Nedaleko se nachází lokalita světového dědictví UNESCO – křižácký hrad Krak des Chevaliers.

Třídenní příměří, na kterém se povstalci dohodli se syrskou vládou, začalo platit v pátek.

Z města díky tomu mohou odejít ženy, děti a staří lidé. OSN už první den evakuovala přes osmdesát civilistů.

„Tohle je dohoda, která pomůže zachránit asi 2500 tisíce lidí, ale po celé Sýrii jsou miliony dalších, kteří potřebují pomoct. Doufáme, že podobné dohody se podaří uzavřít i v dalších oblastech,“ řekl CNN mluvčí generálního tajemníka OSN Farhan Hak.

„A snad se díky nim podaří nastolit trochu důvěry mezi oběma stranami, která umožní další jednání o míru. Ale k ukončení bojů máme samozřejmě ještě hodně daleko,“ dodal.

Začala evakuace civilistů z obležené části syrského města Homs | Foto: ČTK

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme