Koaliční vláda schválila na večerním jednání své programové prohlášení

Koalice ČSSD, hnutí ANO a lidovců schválila své vládní programové prohlášení. Slibuje v něm třeba podpořit podnikání, snížit nezaměstnanost nebo zrušit druhý důchodový pilíř.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Vláda schválila svůj program jednomyslně. Podle premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD zařadila do prohlášení připomínky tripartity, tedy odborů a zaměstnavatelů. Třeba větší podporu exportu do zemí mimo Evropskou unii.

„Také jsme ještě akceptovali některé připomínky rezortů koaličních stran, jednotlivých ministrů, které se objevily ještě také na poslední chvíli a dokonce i během jednání vlády. Ještě k několika drobným změnám v textu programového prohlášení vlády došlo,“ doplnil Sobotka.

Program společně s koaliční smlouvou teď dostanou poslanci, ještě předtím než budou v úterý hlasovat o důvěře kabinetu. Jedna kopie programu také poputuje na Hrad spolu s dopisem.

„V okamžiku, kdy bude ještě provedena jazyková korekce textu programového prohlášení vlády, tak toto programové prohlášení vlády přiložím k dopisu a pošlu ho prezidentu republiky,“ poznamenal premiér. Naráží na to, že do návrhu na jmenování jeho vlády se dostalo několik faktických chyb, které prezident Miloš Zeman veřejně kritizoval, třeba ve jménech ministrů.

Místopředsedové vlády Andrej Babiš z hnutí ANO a Pavel Bělobrádek z KDU-ČSL zhodnotili dokument jako kompromis.

Vláda také odvolala šéfa správy státních hmotných rezerv Ondreje Páleníka, ten je obviněn v případě údajného zneužití vojenského zpravodajství pro sledování manželky bývalého premiéra Petra Nečase. Správu státních hmotných rezerv povede bývalý náměstek generálního ředitele Českých Drah Pavel Švagr.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme