Služby pro domácnost pomáhají v boji s nezaměstnaností, nabídnou až 5 tisíc nových míst

Česko trápí vysoká nezaměstnanost, bez práce je bezmála 630 tisíc lidí. Už příští rok by se mohly v některých regionech zkoušet nové služby pro domácnost. Nezaměstnaným nabídnou možnost přivýdělku i trvalého zaměstnání. Jednalo by se například o výpomoc s péčí o děti a seniory, občasný úklid nebo donášku jídla.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důchodci (ilustrační foto)

Důchodci (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Pomoc s péčí o pětaosmdesátileté rodiče by uvítala i paní Jiřina. Vzhledem k tomu, že její otec a matka jsou zvyklí na svůj dům v malé obci na Klatovsku a přestěhovat se k dětem do Prahy nechtějí, není to snadné.

„Mamince byla diagnostikovaná stařecká demence. Péče o ní znamená nenechávat ji v podstatě vůbec bez dohledu,“ popisuje paní Jiřina.

„Pro nás by bylo docela velkou pomocí, kdyby někdo vozil obědy a postaral se o to, aby si jídlo třeba přihřáli, najedli se,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o plánovaném spuštění služeb pro domácnost zjišťovala Eva Rajlichová

I její situaci by mohlo zlepšit plánované zavedení služeb pro domácnost.

Tento způsob pomoci funguje už v několika evropských zemích. Například ve Francii si tak přivydělává přes 300 tisíc lidí. Nejčastěji pomáhají nezaměstnaní se žehlením, donáškou nákupů nebo s péčí o děti či zvířata.

„Jsou to místa, která mohou vykazovat velkou pružnost a flexibilitu. Jsme schopni na nich uplatnit jak lidi s vysokou kvalifikací, tak i lidi nekvalifikované,“ vysvětluje Marie Bílková, generální ředitelka úřadu práce.

Před několika lety se testoval pilotní projekt na jižní Moravě a zájem z řad nezaměstnaných byl velký.

Nezaměstnanost v Česku dosáhla nového maxima, bez práce je 630 tisíc lidí

Číst článek

O částečné pracovní uplatnění by stála i osmadvacetiletá Alice z Prahy. I přesto, že má vysokoškolské vzdělání a státní zkoušky z angličtiny a italštiny, už dva měsíce pobírá podporu.

Pro Českou republiku by přicházel v úvahu nejspíš model, který se uplatnil v Belgii. Zakládá se na existenci zprostředkovatelské agentury, která by pomocníky v domácnosti prověřila a zaručila se za ně.

Stát se má podílet na dotacích

Aby se předešlo práci na černo, musí být nabídka služeb pro domácnosti finančně výhodná a stát by měl hodinu práce částečně dotovat.

„Stojí-li mytí oken 100 korun na hodinu, tak si koupím poukázky za 70 korun, mám to levnější a ještě alespoň nějakou jistotu, že když by se to nepovedlo, můžu to s agenturou reklamovat. Když to bude na černém trhu, tak peníze zaplatím, ale žádná práva, povinnosti tam nejsou,“ vysvětluje Jiří Horecký z Unie zaměstnavatelských svazů.

Výdaje by se pak státu částečně mohly vrátit v odvodech díky vyšší zaměstnanosti. Tímto způsobem by v České republice mohlo vzniknout až 5 tisíc nových pracovišť.

Eva Rajlichová, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme