Stále více dětí má zkušenosti s kyberšikanou, přispívají k tomu i sociální sítě

Pokud vaše dítě nechce chodit do školy a neustále se vymlouvá na neexistující nemoci, je dost možná obětí kyberšikany. Právě to jsou podle odborníků nejčastější projevy psychického týrání dětí ve škole, na které bychom měli rychle reagovat. Ordinace psychologů a speciálních pedagogů se rychle plní.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dítě u počítače (ilustrační foto)

Dítě u počítače (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Zatímco dříve se tloukli kluci na záchodcích a trauma si odnášela oběť šikany jen domů, dnes se na ni mohou dívat tisíce lidí.

Internet je podobných záznamů a filmů plný. Vložit video tam dnes může každý. Objeví se na veřejném správci videí, na sociálních sítích, blogu, zkrátka kdekoliv. Tím je kyberšikana nebezpečnější než ta, na kterou jsme byli zvyklí v minulosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž o kyberšikaně připravila Olga Štrejbarová

To potvrzuje i Josef Láznička, speciální pedagog z jihlavského speciálně pedagogického centra.

„Nahrávka šikany v prostředí mimoškolském nebo školském, může způsobit velké trauma pro dítě. Kvůli sociálním sítím je to v dnešní době opravdu problém,“ vysvětluje.

Nahrát a zveřejnit se dá cokoliv. Agresoři nutí oběti k plnění posměšných úkolů, časté jsou ale i texty na Facebooku typu - nikdo tě nemá rád, mezi nás nepatříš.

Jak říká speciální pedagog Josef Láznička, obětí šikany se stávají nejčastěji žáci druhého stupně základní školy. Těmi, kdo ubližují nejčastěji, jsou prý přespříliš sebevědomí a drzí kluci, kteří chtějí být středem pozornosti. Výjimkou nejsou ale ani dívky.

Pokud rodič zjistí, že s dítětem není něco v pořádku, straní se ostatních, bojí se chodit do školy, měl by to okamžitě nahlásit školnímu výchovnému poradci, nebo metodikovi prevence.

Lidé se občas bojí, že jen zbytečně dělají dusno, takové obavy jsou ale podle Josefa Lázničky zbytečné. Přeci jen jde o zdraví o dítěte.

Olga Štrejbarová, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme