Samková ukázala Čechům kouzlo snowboardcrossu, pro medaili šla prý se smíchem

Olympijské zlato snowboardcrossařky Evy Samkové znamená nejen osobní úspěch, ale – podobně jako kdysi v případě akrobatického lyžaře Aleše Valenty – také propagaci její disciplíny. Česká šampionka si to uvědomuje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká olympijská vítězka ve snowboardcrossu Eva Samková (uprostřed) mezi Kanaďankou Dominique Maltaisovou (vpravo) a Francouzskou Chloe Trespeuchovou (vlevo)

Česká olympijská vítězka ve snowboardcrossu Eva Samková (uprostřed) mezi Kanaďankou Dominique Maltaisovou (vpravo) a Francouzskou Chloe Trespeuchovou (vlevo) | Zdroj: Reuters

Ten okamžik trval jen několik minut, ale Eva Samková na něj do konce života nezapomene. Večer si v Soči během vyhlášení vítězů přitulila k tělu zlatou olympijskou medaili. Desítky českých fanoušků pod podiem se radovaly společně s ní.

„Nikdy jsem si nemyslela, že budu na olympiádě, takže jsem po tom ani netoužila, protože jsem si to ani nemyslela,“ popisovala Samková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Se zlatou olympijskou medailistkou Evou Samkovou mluvil v Soči zpravodaj ČRo Petr Vavrouška

Stát na nejvyšším stupínku byl prý zvláštní pocit. „Člověk vždycky vidí ty lidi, který to dostávaj, v televizi a je to hrozně hezký. No a nakonec tam stojím já a je to takový spíš vtipný. Fakt, když jsem šla sem, tak sem se musela hrozně smát,“ líčila.

Zlatá medaile ze Soči váží zhruba půl kilogramu. Výroba té, kterou se teď pyšní Eva Samková, trvala osmnáct hodin. „Já jsem je viděla už asi půl roku před olympiádou a říkala jsem si, že jsou moc hezký. Jsou teda hodně těžký, ale je to krásný,“ dodala Samková.

Euforie ze zlaté olympijské medaile nakazila i české fanoušky. Na chvíli asi každý propadl pocitu, že je součástí úspěchu a tuto radost si užívali i Češi v Soči. „Já bych řekl, že to bylo dlouhé čekání na zlato, které se dnes vyplnilo,“ shrnul jeden z nich.

Olympijský vítěz Aleš Valenta prozradil Čechům před dvanácti lety na olympijských hrách v Salt Lake City, že existuje akrobatické lyžování. Eva Samková je po zlaté ze Soči pionýrkou dalšího svérázného sportu – snowboardcrossu.

„Asi jo a doufám v to, protože všichni mi i říkali, že se jim ten sport moc líbí, že to je super, že nechápou, že o něm nevěděli dřív,“ uzavřela Samková.

Zimní olympijské hry Soči 2014 - grafický profil sportovní disciplíny snowboarding | Foto: ČTK

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme