Kromě hokejistů reprezentují Středočeský kraj v Soči také rychlobruslaři

Mezi sportovci na zimních olympijských hrách má své zastoupení i Středočeský kraj. Největší zcela určitě v případě kladenských odchovanců v národním hokejovém týmu. Další například v rychlobruslení na krátké dráze, kde už do soutěží zasáhli dva reprezentanti Klubu sportovního bruslení z Benátek nad Jizerou - Vojtěch Loudín a Kateřina Novotná.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kateřina Novotná nepostoupila v olympijském závodě na 1500 metrů ani z rozjížďky

Kateřina Novotná nepostoupila v olympijském závodě na 1500 metrů ani z rozjížďky | Zdroj: ČTK

Loudín přišel před čtyřmi lety o Hry ve Vancouveru. O pouhé dvě desetiny sekundy. Na jeden čas dokonce shortrack poslal na vedlejší kolej. Brzy se však vzpamatoval. Nechtěl se smířit s tím, že olympijský start pro něj zůstane jen nenaplněným snem.

Začal tvrdě trénovat, rozloučil se s prací. Kvalifikoval se do Soči a tam zvládl jednu jedinou rozjížďku. V ní obsadil páté předposlední místo a dál nepostoupil. Přesto nebyl důvod ke smutku. Zajel český rekord.

„Pro tenhle závod jsem udělal maximum. Mrzí mě souboj s Kazachem, který už vytuhnul, ale měl jsem problém ho předjet. Navíc do mě trošku strčil a vedoucí skupinka mi ujela, což je velká škoda,“ popisuje své zápolení Loudín.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kromě hokejistů reprezentují Středočeský kraj v Soči také rychlobruslaři

Mimochodem, čas z rozjížďky by benáteckému závodníkovi stačil ve finále na zlatou medaili. Takové jsou olympijské paradoxy. Atmosféra, která vládla a dál vládne v Soči, se nedá srovnat s žádnými jinými závody.

„Atmosféra byla vynikající. Nervozitu jsem ani moc necítil, tři nebo čtyři měsíce jsem navštěvoval sportovní psycholožku, která mě na to připravila. Předvedl jsem své maximum,“ dodal 23letý rychlobruslař.

Jenže olympiáda jako taková a vystoupení na ni rychlobruslařům na krátkém oválu sportovní budoucnost nezajistí. „Kdybych měl zůstat v České republice a trénovat tam, tak bych to nezvládl. Jako jediný chlap bych za sebou tahal samé holky. Pro ně je to dobré, pro mě to nemá žádnou perspektivu,“ doplnil.

Zbývá tak zřejmě jediná možnost - vydat se do zahraničí. Nejlépe za oceán. „Po sezoně začnu zjišťovat, jestli by mě nějaký tým vůbec chtěl,“ má jasno Loudín.

První start v Soči byl zklamáním

Kateřinu Novotnou ještě jeden olympijský start čeká. Ten první přinesl obrovské zklamání. Na patnáctistovce propadla už v rozjížďce.

„Měla jsem jednu z těžších jízd, ale na to se nedá vymlouvat, los je los. Je to škoda, nedokázala jsem se dopředu dostat. Když jsem se chystala předjet Kanaďanku, tak mi do dráhy vjela Japonka,“ litovala v cíli žena, která startuje už na čtvrté olympiádě.

Pro olympijský start udělala maximum. Do dějiště her přicestovala dokonce jedenáct dní před svou první disciplínou. Ani se spaním neměla problémy.

„Spala jsem dobře. Nervózní jsem byla až večer a dopoledne, před závodem už to bylo dobré. Tím, že je to hodně vyrovnané, tak jde i o to, kdo je jak drzý a jak se tam vecpe. Snažila jsem se, ale asi málo,“ podotýká 29letá rychlobruslařka.

Náladu si může Novotná spravit na kilometrové trati. Jinou možnost už mít nebude. Motivaci má obrovskou. Tuší, že by to mohl být poslední olympijský start v její kariéře.

Pavel Petr, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme