Po hradech Karla IV. provede turisty nový projekt. Ukáže méně známé památky Posázaví

Méně známé památky v Posázaví má turistům představit akce nazvaná Po cestách a hradech doby Karla IV. Přiblížit má také středověký způsob života a cestování. Návštěvníky zavede například do Týnce nad Sázavou, Zbořeného Kostelce, Zlenic či Pořešína.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zbořený Kostelec (listopad 2008)

Zbořený Kostelec (listopad 2008) | Foto: Adriana Krobová

„Náš hrad v Týnci nad Sázavou je výjimečný a pro návštěvníky zajímavý gotickou věží, láká hlavně jako rozhledna,“ říká kastelánka málo známého hradu v Týnci nad Sázavou Magdalena Stárková Timplová.

Z vrcholu věže je krásný výhled na všechny strany a na děti tam čekají pohádkové bytosti.

„Další zajímavostí je, že ve třetím patře máme letní sídlo netopýra velkého,“ doplňuje kastelánka. O životě těchto nočních tvorů informuje i výstava ve věži.

Přehrát

00:00 / 00:00

O projektu Po cestách a hradech Karla IV. natáčela v Týnci nad Sázavou reportérka Věra Hájková

Na hradě je také sbírka týnecké kameniny, která se vyráběla v předminulém století. Na tu mohou symbolicky navázat i návštěvníci.

„Těšíme se na keramickou pec, děti si tu budou moci dělat keramiku,“ dodává Magdalena Stárková Timplová.

Díky projektu Po cestách a hradech doby Karla IV. budou také vyřešené komplikované přístupy do zřícenin hradů Zlenice a Pořešín. Celý projekt přijde na téměř pět milionů korun.

Občanská společnost Posázaví také podle Jaroslavy Tůmové připravila soutěž pro děti, aby poznaly památky ve svém okolí.

„Chceme je pomocí soutěže přitáhnout k zájmu o region. Děti by literární a výtvarnou formou měly zachytit svůj vztah k památce v okolí,“ popsala soutěž po žáky 8. a 9. tříd.

Z dětských prací bude výstava na hradě v Týnci nad Sázavou. Ti nejlepší se mohou těšit na pětidenní zábavný pobyt na hradě Křivoklátě.

Hrad Týnec nad Sázavou (rotunda) (Střední Čechy - jihovýchod - 03) | Foto: CzechTourism

Věra Hájková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme