Podomní zloději mají novou taktiku, vydávají se za sociální pracovníky

Podomní zloději přišli s novým trikem – vtírají se do bytu starých lidí a tvrdí, že jsou sociální pracovníci. Jejich taktika je ale daleko propracovanější a důmyslnější, než u falešných plynařů nebo prodejců dek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podomní prodejci zazvoní u každých dveří

Podomní prodejci zazvoní u každých dveří | Foto: Vladan Dokoupil

Poslední známý případ se stal tento týden. Pracovníci sociálního odboru úřadu práce vyřizovali telefonát ženy, která má nemocného starého tatínka. Volala na úřad, aby se zeptala na domluvenou schůzku. Ke svému překvapení ale zjistila, že jí z úřadu nikdo nevolal.

Do domku ve Dvorcích na Jihlavsku volal někdo, kdo se představil jako sociální pracovník, řekl, že se zabývá průzkumem seniorů a domluvil si schůzku.

Jenže žádný průzkum seniorů neexistuje, protože když si chtějí úředníci udělat statistiku, mají k tomu svoje podklady a nikam nechodí. Navíc ne v pondělí a ve středu, kdy musejí být na úřadě pro lidi.

Podvodníci volají předem, protože jsou opravdu vychytralí. Sociální pracovníci, kteří nemocné a staré lidi s příspěvky skutečně obcházejí, volají den předem. Potřebují vědět, že s klientem někdo bude doma. V případě, že je třeba nedoslýchavý, zajistí komunikaci a podobně.

Úřady lidem radí – pokud si schůzku po telefonu domluví – aby čekali ve smluveném čase doma a vzali si k sobě někoho z rodiny a samozřejmě zavolali policii. Ta alespoň chytí podvodníka rovnou při činu, když se bude snažit starého člověka okrást v jeho vlastním domě.

Olga Štrejbarová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme