Ekonomiku Ukrajiny sužuje zadlužení a zastaralá struktura

Ukrajina sčítá škody a je jasné, že bude mít hodně práce s tím, aby se dostala z krize. Zásadní slabosti ukrajinské ekonomiky jsou v podstatě dvě. Zastaralá struktura a obrovské zadlužení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Náměstí Nezávislosti v Kyjevě během pouličních bojů

Náměstí Nezávislosti v Kyjevě během pouličních bojů | Zdroj: Reuters

Ukrajina má zastaralou výrobní základnu a jednostranně zaměřenou ekonomiku. Především na těžbu surovin pro hutnictví a výrobu i vývoz zaměřené na ocelářství.

Provoz je však drahý a nesmírně energeticky náročný. Přitom ve světě klesá zájem o ocel a také klesají její ceny. Ukrajinské hutě tak před sebou nemají naději, že by prodávaly a vydělávaly více než dosud. Navíc je Ukrajina vlastně závislá na dodávkách plynu z Ruska.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonomické těžkosti Ukrajiny rozebrala Jitka Hanžlová

Ukrajina získala od Ruska obrovský úvěr. Koncem loňského roku slíbila Moskva Janukovyčovi, že do ukrajinských státních dluhopisů dá 15 miliard dolarů. Kromě toho dostala Ukrajina slevu na plyn.

Její výhradní dovozce Naftogaz bude letos za tisíc krychlových metrů ruského zemního plynu platit 268,5 dolaru. To je proti předchozímu čtvrtletí sleva 30 procent. Jde ovšem o dočasnou dohodu, která se bude obnovovat - nebo měnit - každého čtvrt roku.

Na odvolaného ukrajinského prezidenta Janukovyče vydala policie zatykač

Číst článek

Záleží na vůli a ochotě ruského dodavatele. Příští rok má Ukrajina začít splácet ruský úvěr. Ovšem není jasné, kde na to vezme.

Hrozba paralyzování zahraničního obchodu

Ukrajinskému hospodářství aktuálně hrozí především ochromení zahraničního obchodu. V černomořských přístavech se zatím dál nakládá ocel a obilí na vývoz.

Železárny | Foto: Comstock Images

Až ale tyto kontrakty skončí, bude ohroženo další získávání deviz, protože odběratelé se zdráhají uzavírat další smlouvy vzhledem k nejisté situaci.

Zatím ovšem na druhé straně obyvatelé Ukrajiny vykupují obchody, dělají si zásoby. A také houfně vybírají vklady u bank. Přitom rychle klesají devizové rezervy ukrajinské centrální banky. Jsou pod 19 miliardami dolarů, což postačuje k financování dovozu na pouhé tři měsíce.

A pak také hrozí, že se může zastavit tranzit plynu z Ruska přes Ukrajinu do Evropské unie. Z toho má Ukrajina slušné peníze. Ale Evropa může ruský plyn brát i z plynovodu Nord Stream.

Nejrychlejší možnosti k pozvednutí hospodářství z aktuálního ohrožení spočívají v přísunu peněz. Už při víkendové schůzce skupiny G 20 zaznělo, že nejvyspělejší ekonomiky jsou připraveny prostřednictvím programu Mezinárodního měnového fondu Ukrajině pomoci.

Z Kyjeva ale musí fond o pomoc někdo požádat. Někdo, kdo bude mít legitimitu k jednání. Pak ovšem musí přijít strukturální reformy. Včetně takových, které zmenší emigraci. Za posledních 10 let odešlo z Ukrajiny přes 12 milionů obyvatel do zahraničí za prací.

Tymošenková odmítla vést novou ukrajinskou vládu, Rusko odvolalo velvyslance

Číst článek


Zvětšit mapu

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme