Kostelec nad Orlicí zaměstnává paní na hlídání dětí. Zájem o jejich služby roste

Město Kostelec nad Orlicí snad jako jediné v republice zaměstnává dvě paní na hlídání. Služba funguje pro rodiny z města i jeho okolí od loňského července a od té doby má zhruba 30 klientů, kteří ji využívají průběžně. Cenově je velmi příznivá, hodina hlídání stojí 40 korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dětská prolézačka

Dětská prolézačka | Foto: Ladislav Bába

První paní na hlídání dětí začala v Kostelci nad Orlicí pracovat v červenci. Tenkrát byli někteří členové rady proti. Nedávno ale město přijalo další paní na hlídání.

Podle tajemníka radnice Jaroslava Brandejse registrují na tuto službu samé kladné ohlasy a stoupá počet klientů, kteří ji využívají: „Aby se to mohlo dál rozvíjet, tak už v podstatě činnost jedné paní nestačí, a proto jsme přijali druhou,“ vysvětluje Brandejs.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak funguje služba paní na hlídání, zjišťovala v Kostelci nad Orlicí redaktorka Kristýna Štanderová

Službu od samého začátku využívá například paní Olga Smrčková, maminka dvou dětí. I jí se stávalo, že už nebyl volný právě ten termín, který potřebovala. I teď si ho rezervuje dlouho dopředu: „Když vím, že někam potřebuju jet nebo potřebuju něco zařídit, tak mám dlouho dopředu holky objednané, obě dvě.“

Hlídání dětí město zakládalo s myšlenkou, aby rodiče bez babiček mohli jít za kulturou nebo sportem, aby měli nějaký volný čas a mohli ho aktivně využít.

Paní na hlídání docházejí do rodin, nebo rodiče vozí děti k nim domů. Do budoucna by ale mohla přibýt další služba - zatím nespecifikované zařízení, kde by mohly být děti spolu. A to by znamenalo zaměstnat dalšího člověka.


Zvětšit mapu

Kristýna Štanderová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme