V obecní škole v Jehnědí možná přijdou o zkušenou učitelku. Nemá diplom

Na základní škole učí celých 12 let a patří mezi zkušené a pracovité učitele. Teď jí ale hrozí, že bude muset odejít. Kantorka Gabriela Mikulková totiž učí bez vysokoškolského diplomu. Zákon však vyžaduje opak, a proto se teď v obecní škole v Jehnědí na Orlickoústecku obávají, že za kolegyni nenajdou náhradu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zápis v jedné z nejmenších základních škol na Vysočině v Kozlově na Jihlavsku, malotřídku letos navštěvuje 15 dětí

Zápis v jedné z nejmenších základních škol na Vysočině v Kozlově na Jihlavsku, malotřídku letos navštěvuje 15 dětí | Zdroj: ČTK

Malotřídní škola s 32 žáky. Gabriela Mikulková tu učí hudební výchovu, prvouku a vlastivědu.

Do konce roku by ale měla ze školy odejít. Tedy pokud nezačne studovat. „Je mi to velmi líto, protože mám tuto práci velmi ráda a obětuju jí cokoli,“ říká.

Na studium na vysoké škole si však moc nevěří. Aby mohla učit na prvním stupni i nadále, musela by zvládnout hudební výchovu. A to by podle ní byl docela oříšek.

Přehrát

00:00 / 00:00

V obecní škole v Jehnědí na Orlickoústecku natáčel Ondřej Wolf

„Velmi ráda bych si vysokou školu doplnila, pokud by byla možnost ji splnit bez těch výchov,“ přiznává Gabriela Mikulková.

Má dva částečné úvazky - jeden na prvním stupni a druhý jako vychovatelka v družině. Na malotřídkách běžná praxe.

„Je to učitelka, která své práci dává maximum, a myslím si, že diplom a titul není ještě záruka toho, že ta práce bude odvedena kvalitně,“ konstatuje ředitelka Ivana Myšáková.

I kdyby si kantorka dodělávala studium, ve chvíli, kdy nebude přítomná ve škole, za ni budou jen stěží hledat náhradu.

„Protože učitel, který by převzal úvazek mé kolegyně, tak by měl úvazek 0,64. Což znamená, že by každý den vyučoval přibližně tři hodiny, a tento člověk, který by neměl celý úvazek, tak by nám odjížděl a my bychom ho nemohli využít,“ vysvětluje Myšáková.

Přijímačky z tělocviku pro padesátníky

Podle ní zadělá povinnost mít vysokoškolský diplom z pedagogické fakulty problémy dalším školám v okolí. Ozývají se i učitelé na Pardubicku. Třeba obecní škola v Čeperce by mohla přijít o učitelku matematiky.

„Zase je problém, že lidé, kterým je 50 let, budou znova studovat první stupeň. Musí udělat přijímačky třeba z tělocviku. Ti lidé už mají své problémy, ale přitom jsou to výborní kantoři, kteří už mají praxi, vztah k dětem a tu práci dělají dobře,“ řekla ředitelka Lenka Burešová.

Učitelé s dlouholetou praxí na venkovských školách se teď obávají, že přijdou o místa. Ministerstvo školství zjišťuje, ve kterých regionech a typech škol je nekvalifikovaných učitelů nejvíce. Podle toho zváží další postup.

Znak Jehnědí | Foto: Martin Stratílek

Jehnědí

Simona Bartošová, Ondřej Wolf Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme