Děti v Berouně natočily filmy, které varují před počítačovou závislostí

V berounském kině Mír se sešli mladí filmoví tvůrci. Svým spolužákům a rodičům tam promítli pět filmů, které varují před závislostí na internetu a sociálních sítích. Náměty i zpracování filmů se obešly bez pomoci dospělých.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dítě u počítače (ilustrační foto)

Dítě u počítače (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Osmačka Alena Civalová napsala námět pro snímek Záměna. „Píšu si doma různé věci, básničky, povídky, všechno. Ale takto se to poprvé dostalo někam ven,“ říká. Práci tehdy sedmačky Aleny vybrala komise v konkurenci šedesáti ostatních námětů.

„Hodně se objevovala právě záměna identit. Kdy někdo na druhé straně se tváří, že je váš kamarád, ale potom se z něj vyklube někdo, kdo vám chce ublížit,“ říká Kateřina Vicková, která měla projekt za berounskou radnici na starosti. Krátkými filmy chtějí děti a mládež varovat před přílišnou důvěřivostí.

„Filmy se budou distribuovat do škol, aby fungovaly v rámci občanské výuky. Budeme dělat besedy, na nich pouštět ty filmy a celý letošní rok se budou promítat v kině před školními představeními. Jsme připraveni udělat i krátký spot, který by šel před večerními představeními,“ popisuje Vicková.

Přehrát

00:00 / 00:00

O filmech, které natočili berounští školáci, informoval reportér Petr Kološ

Filmy natočily děti ve svém volném čase a na školní techniku, takže náklady na celý projekt jsou minimální.

„Toto téma je v současné době velmi řešené. Hlavně je problém v době, kdy jsou děti závislé na technice. Na internetu a sociálních sítích tráví čím dál více času,“ míní Vicková a pokračuje:

„My jsme se v příbězích setkali třeba s tím, že klučina psal: Já na sociálních sítích netrávím moc času, jsem tam maximálně od pěti do deseti večer. Ty děti ztrácejí kontakt s realitou, mají pocit, že tam mohou komukoli cokoli říct, je to nebezpečné.“

Díky tomu, že témata děti zpracovávaly samy, jsou do problematiky víc vtaženy. Nejvíc se bojí toho, zda na druhé straně počítače je skutečně ten, kdo je i na profilové fotce facebookové stránky.

Pětici snímků vystaví radnice na svém YouTube kanálu a na facebooku. A protože se projekt osvědčil, vymýšlejí už na radnici další témata k natočení.

Petr Kološ Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme