Amazon v Brně nakonec nejspíš bude, radní schválili dodatek smlouvy

V Brně oživili možnost investice amerického internetového obchodu Amazon. Tamní radní schválili upravený dodatek ke smlouvě s developerem, který jí má otevřít cestu. Neví se ale, zda ho podpoří zastupitelé, ani zda americký investor o stavbu velkoskladu v černovické průmyslové zóně ještě stojí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký internetový obchod Amazon plánuje v Dobrovízi u Prahy postavit nové distribuční centrum. Na snímku ze 14. listopadu je objekt, který je již v provozu a těsně sousedí s bytovou výstavbou v obci

Americký internetový obchod Amazon plánuje v Dobrovízi u Prahy postavit nové distribuční centrum. Na snímku ze 14. listopadu je objekt, který je již v provozu a těsně sousedí s bytovou výstavbou v obci | Zdroj: ČTK

Upravený dodatek řeší spory, které spolu dosud brněnští politici kolem Amazonu měli.

Jde o větší účast investora na vybudování speciálního sjezdu z dálnice D1 k oblasti, kde by mohl Amazon podnikat. Právě spoluprací na stavbě sjezdu město podmiňuje prodej pozemků pro distribuční centrum internetového giganta.

Primátor Brna Roman Onderka z ČSSD teď považuje spory politiků za vyřešené. „Vnímám komunikaci s koaličním partnerem jako dohodu koalice sociální demokracie a ODS,“ řekl.

Ani v novém znění ale dodatek jednoznačnou podporu v radě neměl - pro bylo 8 z 11 radních. Například Libor Šťástka z ODS žádá příslib, že Amazon pomůže řešit zaměstnanost v regionu.

„Amazon by měl jasně deklarovat, že uvedených 1500 míst bude primárně pro obyvatele Brna či Jihomoravského kraje. Nedokážu si představit, že 1500 zaměstnanců z Balkánu vyřeší nezaměstnanost v České republice,“ poznamenal.

Dokument projednají 18. března zastupitelé. Letos už jednali o Amazonu vícekrát, dveře do města mu ale neotevřeli. Investor se k poslednímu vývoji ještě nevyjádřil. Podle ředitele developerské společnosti CTP Tomáše Budaře už firma s výkupem pozemků začala.

„Na základě výsledků dnešní rady si troufám říct, že smlouva bude hlasována v zastupitelstvu 18. března v rámci koalice, čímž by měla být zajištěna nadpoloviční většina hlasů, a mělo by se tak jednat o formalitu,“ myslí si.

Pokud Amazon své centrum na jižní Moravě postaví, v regionu vznikne zmiňovaných 1500 nových pracovních míst. Další distribuční centrum americké firmy má být umístěno v Dobrovízi u Prahy.

Schéma průmyslové zóny Černovická terasa v Brně s vyznačením místa, kde by měl vyrůst velkosklad společnosti Amazon | Foto: ČTK

Amazon | Foto: Český rozhlas

Vladan Dokoupil, Simona Bartošová, Veronika Neprašová, Tomáš Jelen Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme