Odchování slůněte na umělé výživě do dospělosti by byl zázrak, říká ošetřovatel

Sloní mládě z ostravské zoo se mléka od matky nenapilo. Samice navíc už nemá mléko dostatečně kvalitní a a ošetřovatelé už nechtějí riskovat pokusy o navedení slůněte k jejím strukům. Dál ale budou pokračovat v krmení umělou náhražkou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sloní mládě

Sloní mládě | Foto: ZOO Ostrava, Pavel Vlček

Ostravští ošetřovatelé zkoušeli slůně naučit pít mléko přímo od jeho matky. Několikrát ji dokonce uspali a přes bezpečnostní bariéru mládě naváděli přímo ke strukům samice. Po třech týdnech ale s riskantními pokusy museli přestat.

„Mléko už není natolik kvalitní, aby slonice mládě uživila. Takže jsme mateřské mléko plně nahradili náhražkou,“ vysvětluje ošetřovatel Pavel Zvolánek.

Přehrát

00:00 / 00:00

S chovateli, kteří se snaží udržovat naživu mládě slona, natáčel reportér Stanislav Janalík

Postupně chtějí mláděti zvyšovat dávky a zkusit ho dochovat do dospělosti. Proti jsou ale zkušenosti ze světa.

„Jakýkoliv úspěšný odchov do dospělosti se rovná zázraku. S tím v tom pokračujeme, nic jiného nám nezbývá. Slůně ale zatím prospívá,“

Z přítomnosti slůněte u jeho matky navíc podle zoologů mohou těžit také zbylé slonice, které si díky tomu mohou vytvářet rodičovské a sociální vazby uvnitř stáda.

Zoo chce v následujících dnech pavilon slonů v nepravidelných intervalech znovu zpřístupnit návštěvníkům. Čas i délka jeho otevření ale bude záviset na reakci zvířat. V případě, že by sloni jevili známky nervozity, znovu se jeho brány uzavřou.

Stanislav Janalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme