Ve Fulneku chtějí pokračovat v protipovodňovém opatření podél celého povodí Husího potoka

Fulnečtí chtějí mít více pod kontrolou vodní živel. Město už totiž v minulosti několikrát zažilo ničivé povodně, a na rizikovém místě v části Jerlochovice proto už nechala provést bezpečnostní opatření. Teď plánuje ochranu pro další obyvatele, kteří žijí v povodí Husího potoka.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záplavy na Fulnecku (Novojičínsko)

Záplavy na Fulnecku (Novojičínsko) | Foto: Hasičský záchranný sbor MS kraje

„Naši rodinu jsem musel vzít, rychle jsme šli do auta,“ vzpomíná Ladislav Blahuta, který žije v Jerlochovicích. Velká voda ho nejednou vyhnala z domu. „Auto nám v té chvíli bylo příbytkem. První noc jsme spali na cestě.“

Po šestnácti letech od prvních velkých povodní se ke korytu nastěhovali dělníci s bagry. Upravili koryto a postavili opěrné zídky. Opatření proti velké vodě vyšla na zhruba 30 milionů korun.

Část obyvatel v povodí Husího potoka je teď ve větším bezpečí, podle radnice to ale nestačí a chce ochranu pro další území.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve Fulneku natáčela redaktorka Jana Jeckelová

Nezávislá starostka Jana Mocová a další zastupitelé si proto vyslechnou odborníky z brněnského Vysokého učení technického a tamního výzkumného ústavu.

„Chceme do budoucna ochránit i další občany a jejich nemovitosti kolem celého povodí Husího potoka od Dolejších Kunčic až po Stachovice. Jednou provždy by měl tento projekt vyřešit protipovodňová a protierozní opatření v krajině,“ vysvětluje Mocová.

Jestli návrhy z Brna radnici osloví, bude jasné až v červnu.

Jana Jeckelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme