Herci z Činoherního divadla jsou bez práce, živit se ale musí. Třeba za barem

Několikatýdenní spor o Činoherní divadlo v Ústí nad Labem není u konce. Ústečtí zastupitelé ho jako dosavadní obecně prospěšnou společnost zrušili, místo ní založili příspěvkovou organizaci a rozhodli se najít nové vedení divadla. Proti tomu vystoupili obyvatelé města i divadelníci z jiných regionů a primátor města Teplice Jaroslav Kubera z ODS souboru nabídl prostor bývalého uměleckého klubu v Teplicích. Co bude s herci, nikdo neví.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klára Krejsová jako Maryša ve stejnojmenné hře bratší Mrštíků

Klára Krejsová jako Maryša ve stejnojmenné hře bratší Mrštíků | Foto: Jan Dvořák

„Nejistota, do které každé ráno vstáváme a říkáme si, že třeba večer už budeme něco vědět, a pořád nic nevíme, je strašně depresivní. Do toho všichni řešíme existenční situaci de facto stejně, a odpovědi pořád nemáme,“ svěřuje se herečka Klára Krejsová.

Až do ledna si lidé z programu Činoherního divadla v Ústí nad Labem mohli vybrat některou z celkem asi 30 inscenací. Herci nabízeli hry od Williama Shakespeara, Maryšu bratří Mrštíků a také současné české texty, například od Petra Kolečka. Teď po 42 letech jsou zkušebny, maskérny a hlavně jeviště i hlediště divadla prázdné.

Přehrát

00:00 / 00:00

S herečkou zrušeného Činoherního divadla v Ústí nad Labem mluvila Michaela Vetešková

„Nevnímala jsem to jako boj nebo vyhlášení války. Brala jsem to tak, že peníze nejsou, nemůžeme hrát a vyřeší se to, protože přece magistrát i my chceme hrát, takže domluva musí být jednoduchá, když je zájem společný,“ vysvětluje Krejsová.

Je jedním z celkem 12 stálých členů divadla a přemýšlí také o tom, co mohli s kolegy udělat jinak, aby k celé situaci nedošlo. „Nechci házet všechno jen na magistrát, ale na druhou stranu mám pocit, že nevůle od magistrátu je mnohem větší, i když bychom asi také mohli být v některých věcech šikovnější,“ připouští herečka.

Ústecký radní za ČSSD Pavel Dlouhý odmítá, že město jen hledalo způsob, jak s divadlem ukončit spolupráci. „Stále jsme opakovali, že máme zájem na tom, aby Činoherní studio pokračovalo, aby tato tradiční značka byla dále rozvíjena, aby umělecká činnost tady měla podmínky k další budoucí existenci,“ tvrdí.

Činoherní studio v Ústí nad Labem | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Situace kolem divadla se proměňuje. Zatím stále platí, že ústečtí zastupitelé založili novou příspěvkovou organizaci se stejným názvem - Činoherní studio - a dali jí 8 milionů korun. Dosavadní obecně prospěšná společnost dostane výpověď z nájmu a skončí v likvidaci.

Divadelníci se v nejbližších dnech chtějí jet podívat na prostory bývalého klubu v Teplicích, kde by se mohli do dvou let přestěhovat. Vůči nabídce primátora Jaroslava Kubery, aby se soubor přestěhoval právě tam, jsou ale skeptičtí.

Herečka Klára Krejsová si stejně jako ostatní zatím nové angažmá nehledá. A protože výplatu z divadla nedostane, je připravena si najít brigádu třeba za barem. „Jsem přesvědčená, že jsem schopná si takovou práci najít a zajistit si existenční situaci, ale jak to bude s herectvím, to nejsem schopná říct,“ uzavírá.

Klára Krejsová ve hře Williama Shakespeara Zkrocení zlé ženy, režie Filip Nuckolls | Foto: Klára Žitňanská

Michaela Vetešková, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme