Školy na Vysočině čeká boj o studenty. Míst v prvních ročnících je stále víc než uchazečů o ně

Střední školy se chystají na boj o žáky. Blíží se čas přijímacích zkoušek a studentů je stále méně, než je volných míst v prvních ročnících středních škol a gymnázií. Školy lákají uchazeče na dny otevřených dveří, akce pro žáky nebo úspěchy školy. Připravují i zkoušky nanečisto.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Začíná první kolo přijímacích zkoušek na střední školy

Začíná první kolo přijímacích zkoušek na střední školy | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

V končících devátých třídách je podle demografické křivky České republiky méně dětí než loni a ještě jeden rok tento trend bude pokračovat. Vedení škol chce práci pro své kantory a udržet počet tříd. O každého žáka budou mít tedy zájem.

Školy se snaží studenty získávat účastí na nejrůznějších veletrzích škol a vzdělávání, kde se snaží samy sebe co nejlépe předvést. Pořádají dny otevřených dveří a představují své učebny, akce pro žáky a úspěchy na různých soutěžích. Jedna z Jihlavských škol při nich například rozdávala zabijačkové pochoutky.

Žáky 9. tříd čeká zásadní rozhodnutí. A střední školy je lákají stále aktivněji

Číst článek

V neposlední řadě pak dělají zkoušky nanečisto. Žáci si při nich prohlédnou školu a vyzkouší si i atmosféru zkoušek. Při ostrém testu jsou pak klidnější a mají větší šanci na úspěch.

„Tady od těch zkoušek nanečisto čekám, že bych se mohl připravit na ostré zkoušky, rád bych studoval na gymnáziu. Strach z těchto zkoušek nemám, ale na ostrých to bude úplně něco jiného. Tam se budu trochu bát,“ vyjádřil pocity Šimon Haupt, který zkoušky nanečisto podstoupil na jihlavském gymnáziu.

Může se stát, že kvůli snaze vyplnit místa přijmou školy i studenty, kteří nemají odpovídající výsledky. Přijímací zkoušky nejsou pro školy povinné. Pokud je někdo nevyhlásí, může se stát, že zájem studentů bude větší.

Petr Palovčík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme