Část peněz z autorských práv na knihy Bohumila Hrabala pomáhá kočičímu útulku

Knihy Bohumila Hrabala se vydávají v posledních letech podstatně méně než dřív, ale autorská práva i po 17 letech od spisovatelovy smrti stále přinášejí dědicům desítky tisíc korun ročně. Kromě příbuzných jsou dědici také hendikepovaní basketbalisté z klubu TJ Meta a Pražský spolek ochránců zvířat. Ten provozuje kočičí útulek v Klecanech u Prahy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohumil Hrabal

Bohumil Hrabal | Foto: Karel Meister | Zdroj: ČTK

Kočičí útulek v Klecanech je schovaný v bývalém areálu kasáren. Aktuálně je v něm 150 koček.

„Celý útulek živíme z toho, co ‚vyžebráme‘ na hodných lidech. Příspěvek po panu Hrabalovi se hodně hodí,“ říká Hana Janišová předsedkyně Pražského spolku ochránců zvířat.

„Dělá to několik desítek tisíc korun ročně. V tomto útulku máme rozpočet skoro sto tisíc na měsíc. Je to spíš kapka, ale velice příjemná. Kéž bych jich bylo víc,“ doplňuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kočičí útulek v Klecanech u Prahy, který získává část peněz z autorských práv na dílo Bohumila Hrabala, navštívil redaktor Ĺubomír Smatana

Hrabal podle ní není masová četba. „Hrabala čtou inteligentní lidé, kteří mají určitým způsobem postavený pohled na svět. Rozhodně to není střední proud,“ tvrdí.

Pražský spolek ochránců zvířat získal vloni z autorských práv 22 tisíc korun a má šestinový podíl. Knih se vydává sice málo, ale Hrabal je i marketingová značka, za kterou se platí.

„Hrabal je vlastně česká ikona, a tak se hodně používá pro reklamní účely. Je to příjemné jednak proto, že se nám hodí každá koruna, a za druhé i proto, že jsme spojováni se jménem Bohumila Hrabala, což je opravdu dobrá vizitka,“ dodává Hana Janišová.

Honoráře za publikace Bohumila Hrabala v zahraničí proudí do Švýcarska, kde je před sedmnácti lety zdědila bohemistka a překladatelka Hrabalových knih Suzanne Rothová.

Útulek pro kočky Kocour Felix v Klecanech | Foto: Filip Jandourek

Ľubomír Smatana, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme