Dcera uzbeckého prezidenta si stěžuje na domácí vězení, otcův režim viní z bití

Nejstarší dcera uzbeckého diktátora Islama Karimova je v domácím vězení a stěžuje si na hrubé zacházení. Donedávna ji přitom všichni považovali za prezidentovu téměř jistou nástupnici. Před časem se ale na Gulnaru Karimovou provalilo, že přijala úplatek od skandinávské telekomunikační firmy. Podezřelá je i z praní špinavých peněz.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejstarší dcera uzbeckého prezidenta Gulnara Karimová

Nejstarší dcera uzbeckého prezidenta Gulnara Karimová | Foto: realgoogoosha.com

Gulnara se dostala do sporu s režimem jejího otce, který ji nechal zavřít do domácího vězení. Odtud propašovala dopis, který dorazil do redakce BBC.

Podepsaný sice není, ale grafoložka potvrdila, že písmo s největší pravděpodobností opravdu patří dceři uzbeckého diktátora.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problémech dříve prominentní dcery uzbeckého diktátora mluvil redaktor Ondřej Bouda

Obsažené detaily by ani nikdo jiný vědět nemohl. Gulnara v něm popisuje zatčení svých přátel, modřiny na rukách, jak ji strážní bijí. I to, že má strach o nemocnou dceru, která je s ní také v domácím vězení.

Ještě před rokem byla Gulnara Karimová na výsluní. Dělala módní návrhářku, byla součástí diplomatického sboru a profesorkou na ekonomické univerzitě.

Ze všech televizí a rádií v Uzbekistánu se linula její hudba, kterou publikovala pod pseudonymem Googoosha.

Vše, co dělala, bylo z definice dokonalé a kritika se nepřipouštěla. I proto se o ní potají šuškalo a v zahraničních médiích otevřeně psalo jako o nejvíc nenáviděném člověku v Uzbekistánu.

Islam Abduganijevič Karimov je považovaný za jednoho z nejhorších současných diktátorů. V roce 1989 se stal generálním tajemníkem Komunistické strany Uzbekistánu, o rok později prezidentem Uzbecké socialistiské republiky. 31. srpna 1991 vyhlásil nezávislost Uzbekistánu, v prosinci vyhrál prezidentské volby, které jsou poavžovány za zfalšované (získal 86 % hlasů). Bývalý britský velvyslanec poukázal na korupci v zemi, nedodržování lidských práv, mučení a cenzuru.

Asi před rokem začaly její spory s režimem. Pravděpodobnou příčinou byly její podnikatelské aktivity.

Švédští novináři totiž zjistili, že jedna skandinávská firma, která se snažila dostat na uzbecký telekomunikační trh, zaplatila úplatek v přepočtu 6 miliard korun. Peníze vedou právě ke Gulnaře.

Švýcaři nedávno obstavili její majetek a je podezřelá z praní špinavých peněz. Kromě toho se v její vile u Ženevského jezera našly artefakty údajně ukradené z uzbeckého národního muzea.

Svou pověstí tak začala poškozovat zájmy země a odrazuje zahraniční investory. Dost možná proto nechal Karimov vypnout její televizní stanici, zavřít obchody s módou a pozavírat obchodní partnery i přátele, aby ukázal jí i světu, kdo je v zemi pánem.

A i když její dopis mnoha Uzbekům mluví z duše, tak její nově nabyté touze po lidských právech a údajné předchozí naivitě věří v Uzbekistánu málokdo.

Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme