Klatovy upraví a zpevní plochy, na kterých stojí zvony na tříděný odpad

Zvony na tříděný odpad stojící v blátě budou minulostí. Alespoň v Klatovech. Po sběrném dvoře, který byl otevřen vloni, se totiž město letos zaměří mimo jiné právě na úpravu kontejnerových stání. Už v létě tak v Klatovech nebude jediný zvon na separovaný odpad, který by stál mimo zpevněnou plochu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kontejnery na tříděný odpad

Kontejnery na tříděný odpad | Foto: Tomáš Adamec

Klatovy a jejich integrované obce mají více než 80 kontejnerových stání. Někde jsou zvony na chodnících nebo na asfaltových plochách, jinde stojí třeba na udusané hlíně nebo přímo na trávě. A v zimě nebo po dešti se k nim pak lidé brodí bahnem. To se ale ještě letos změní.

„Všechny zvony by měly mít pod sebou pevný povrch. Budeme preferovat zámkovou dlažbu, možná v některých případech i zatravňovací tvárnice. Tím zároveň dojde k tomu, že se jednoznačně definuje každé jednotlivé stání,“ vysvětluje místostarosta Klatov Václav Chroust.

Město tedy upraví všech 40 kontejnerových stání, která zatím nemají pevný podklad. Úprava přijde na 1,1 milionu korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

L úpravách ploch pro kontejnery v Klatovech informovala reportérka Jitka Englová

„Město má celkem přes 330 zvonů. Na začátku letošního roku jsme se osamostatnili. Dokoupili jsme dalších 150 zvonů, takže dnes všechny zvony na území Klatov a integrovaných obcí jsou ve vlastnictví města. Navíc jsme pořídili svozové auto i na separovaný odpad,“ informuje Chrous.

Zvony se vyvážejí v pravidelných intervalech, nemělo by se prý už ale stávat to, že budou přetékat odpadem.

„Chtěli bychom, aby i operativa byla plně v našich rukou. Ve chvíli, kdy se nahlásí, že kontejnery jsou plné, je třeba je vyvézt. Doposud jsme zajišťovali svoz separovaného odpadu prostřednictvím dodavatelské firmy, od prvního dubna ho budeme zajišťovat ve vlastní režii,“ říká místostarosta.

Město zřídí i kompostárnu

To, že budou u všech kontejnerů na tříděný odpad upravené pevné plochy, vítají i místní, třeba Miroslav Jedenástik. „Je to velice dobrý nápad a už to mělo být dávno provedeno, hlavně kvůli starším lidem. Když to v zimě klouže, je to nepříjemné kvůli úrazu. Velice to chválím,“ hodnotí.

Úpravu kontejnerových stání chce město dokončit ještě letos v létě. V plánu má i kontejnerová stání zapuštěná do země, ta ale vybuduje jen v případě, že na ně získá dotaci.

„Máme vytipovaná dvě místa, kde bychom rádi měli kontejnery zapuštěné do podzemí. Je to zajímavý moderní prvek, ale ne všude lze kontejnery do podzemí dát. Město je poměrně hodně prosíťováno, jsou tady nejrůznější ochranná pásma,“ dodává Václav Chroust.

Novinkou v oblasti třídění odpadu bude i nová kompostárna technických služeb, zařízení na kompostování ve sběrném dvoře a stovky malých kompostérů u rodinných a bytových domů.

Jitka Englová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme