Do čela NATO se postaví bývalý norský premiér Jens Stoltenberg

Novým generálním tajemníkem NATO bude bývalý norský premiér Jens Stoltenberg. Dohodli se na tom velvyslanci členských zemí při Severoatlantické alianci. Stoltenberg řadu let vedl norské sociální demokraty, nové funkce se ujme 1. října.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Norský premiér Jens Stoltenberg

Norský premiér Jens Stoltenberg | Foto: Berit Roald | Zdroj: ČTK

Dosavadní generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen po vypršení svého mandátu odchází a Stoltenberg byl dlouho jedním z favoritů na převzetí funkce.

V čele NATO bude muset zvládnout odchod aliance z Afghánistánu nebo vztahy se stále sebevědomějším Ruskem.

Stoltenberg vystudoval ekonomii a několikrát zastával i ministerskou funkci. Posledních osm let, do loňského podzimu, stál v čele norské vlády. Po volbách, kdy vládu utvořila pravice, odešla jeho strana do opozice.

O Stoltenbergovi se psalo během loňského léta v souvislosti s jeho předvolební kampaní. Převlékl se tehdy za taxikáře a povídal si s lidmi o jejich běžných problémech.

Obdiv svých spoluobčanů si získal mimo jiné například za reakci na teroristické útoky, které v zemi před třemi lety spáchal Anders Breivik. Stoltenberg se tenkrát útokem nenechal zastrašit, k čemuž nabádal i obyvatele země.

Ondřej Houska, Iva Menšíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme