Hlavně spontánně. Divadelníci z Husy na provázku oslavili výročí Hrabalova narození

Asi dvě stovky přihlížejících se v pátek sešly na happeningu u rodného domu Bohumila Hrabala v Brně-Židenicích. Lidé si tak připomněli 100 let od narození jednoho z nejslavnějších českých spisovatelů. Divadelníci se také pokusili vyplnit Hrabalovo přání – aby pamětní desku na domě pomočili psi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Happening divadla Husa na provázku u rodného domu Bohumila Hrabala

Happening divadla Husa na provázku u rodného domu Bohumila Hrabala | Zdroj: ČTK

Přesně ve 12 hodin začaly vyzvánět kostelní zvony. Mikrofonu se pak chopili herci z divadla Husa na provázku, kteří za doprovodu živé hudby recitovali úryvky Hrabalových děl. Nejrůznějšími citáty pak popsali i místní chodníky.

„Ty jsou teďka na asfaltu a do příštího deště tam setrvají, pakliže je ten dav, který je trošku větší, než jsme předpokládali, nesmaže a neodnese si každý kus toho nápisu na podrážkách domů,“ vysvětlil umělecký ředitel divadla Vladimír Morávek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Happeningu přihlížela i redaktorka Tereza Kadrnožková

Program festivalu Hrabal v Brně byl vymyšlen a realizován během tří měsíců. Divadelníkům šlo hlavně o uvolněnost celé akce.

„Jsem velmi spokojen, nicméně jsem čekal přece jen trošku větší spontaneitu od diváků, kterých tady bylo rozhodně 150 až 200. Přestože jsme jim rozdali texty a snažili jsme se jim nějakým způsobem ukázat, že nechceme, aby všechno bylo připraveno, narežírováno, že chceme, aby se sami zapojili, tak úplně tomu tak nebylo. To mě samozřejmě trošičku mrzí,“ dodal režisér Ivo Krobot.

V neděli před polednem vyletí na Hrabalovu počest k nebi stovka holubic. Celý festival pak večer ukončí představení Rozvzpomínání.

Happening divadla Husa na provázku u rodného domu Bohumila Hrabala | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Tereza Kadrnožková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme