Fasáda na mostě v Ronově nad Sázavou opadává. Jen pár měsíců po opravě

Omítka na památném mostě v Ronově nad Sázavou nevydržela ani první mírnou zimu. Historický skvost ze 16. století, který vlastní město Přibyslav, má za sebou celkovou opravu, stačilo však pár měsíců a firma se musí na místo vrátit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ronov nad Sázavou. Fasáda, která se vrátila na historický most ze 16. století, začala už po první zimě opadávat

Ronov nad Sázavou. Fasáda, která se vrátila na historický most ze 16. století, začala už po první zimě opadávat | Foto: Hana Mikulincová

Most přitom dlouhá léta fasádu neměl. O omítnutí rozhodli památkáři, kteří v Drážďanech dohledali obraz českého krajináře, který zachytil most v 19. století – s bílou omítkou.

Fasádu tvoří speciální směs dovezená z Rakouska. Kromě toho, že měla most vrátit do někdejší podoby, měla za úkol také chránit kámen.

Řada lidí však s omítnutím nesouhlasila. „Já jsem tady přes padesát let a vždycky byl jenom v kameni, nikdy nebyl omítnutý,“ uvedl pan Bohuslav, který na most vidí od svého domu.

Ten také prorokoval, že omítka brzy spadne. „Za dva roky je to dole. Já jsem zedník, takže to vím,“ dodal Bohuslav.

„Ten most to prostě nechce,“ podotkla paní Eliška, další z oslovených obyvatel obce.

Most opravu nepochybně potřeboval. V roce 2012 ho poničily ledové kry a své vykonal téhož roku v dubnu i traktor s vlečkou, pod kterým se most částečně probořil. Později se sesunula ještě číst pilíře.

Hana Mikulincová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme