Sobotka jednal v Paříži s prezidentem Hollandem. Řešili energetiku i Ukrajinu

Jaderná energetika a Ukrajina byly hlavními okruhy setkání premiéra Bohuslava Sobotky s francouzským prezidentem Francoisem Hollandem. Premiér je českým prvním politikem, který navštívil Francii po vyřazení firmy Areva z výběrového řízení na dostavbu Temelína, což ochladilo vzájemné vztahy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzský preziden Francois Hollande (vpravo) a Bohuslav Sobotka

Francouzský preziden Francois Hollande (vpravo) a Bohuslav Sobotka | Zdroj: ČTK

„Přál bych si, aby naše spolupráce v oblasti jaderné energetiky dostala nový rozměr a rytmus a vím, že je to přání i pana premiéra Sobotky“, prohlásil francouzský prezident Francois Hollande.

Naznačil tak, že se po zrušení výběrového řízení na dostavbu jaderné elektrárny Temelín začíná ve vztazích obou zemí psát nová etapa. To Hollande naznačil i tím, že charakterizoval dosavadní spolupráci za velmi zvláštní. Dodal ale, že Česká republika, stejně jako Francie, sází na tento druh energie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Návštěvu Bohuslava Sobotky ve Francii sleduje Jan Šmíd

Jednalo se také o současné ekonomické situaci v Evropě, Sobotka sice prohlásil, že zvyšování daní a další úsporná opatření nejsou řešením a nepomohou zvýšení průmyslového růstu s tím, že podobný postoj zastává i prezident Hollande.

Tato slova zní trochu paradoxně vzhledem k tomu, že premiér Valls přistoupil k úsporným krokům, které velká část francouzské politické scény, včetně některých socialistů, považuje za příliš tvrdé.

Jedním z nejdůležitějších témat rozhovorů byla současná situace na Ukrajině. Francois Hollande je pro politické řešení a dává přednost diplomacii. Je opatrný i v souvislosti s dalšími sankcemi.

Podobně to vidí i Český premiér. „Domnívám se, že hospodářské sankce by znamenaly vážné riziko pro hospodářský růst v řadě evropských zemí včetně České republiky. Nejsme pro zavádění plošných hospodářských sankcí, protože by to postihlo obě strany. Jak Rusko, tak evropské země,“ vysvětlil Sobotka.

Zítra se český premiér setká se svým francouzským protějškem Vallsem.

Jan Šmíd, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme