Jihlavskou zoo opouští levhart sněžný. Jede do Indie zachránit svůj druh

Sněžný levhart Fiči odjíždí z jihlavské zoo do Indie. Bude tam zachraňovat druh, který je ve volné přírodě kvůli krásné kožešině terčem pytláků. Zoo v Jihlavě je v odchovu nejúspěšnější v zemi a o pomoc se na ni obrací zahrady z celého světa. I když ne vždy je přeprava až sedmdesátikilové „kočičky“ snadná.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sněžný levhart Fiči míří z jihlavské zoo do Indie

Sněžný levhart Fiči míří z jihlavské zoo do Indie | Zdroj: ČTK

„Když mu otevřu tunel, tak do něj vběhne. Zavřeme to a máme ho v maličkém prostoru,“ popisuje chovatel jihlavské zoo Jan Vašák, jak budou připravovat tříletého samce levharta sněžného na dalekou cestu do Indie.

Není to zdaleka první kočkovitá šelma tohoto druhu, kterou Jihlava vysílá do světa. Daří se jim. „Máme velice kvalitní krmení - čerstvé králíky, kůzlata, ale proč u nás žijí dlouho a bez problémů se rozmnožují, to vám neřeknu,“ říká Vašák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na sněžného levharta Fičiho, který bude zachraňovat svůj druh v Indii, se byla v jihlavské zoo podívat Olga Štrejbarová

Úspěchy závidí jihlavské zoo republika, ale i celý svět - i tam se drží v odchovu na špici. To je také důvod, proč teď další levhart sněžný míří do světa. Konkrétně do Indie.

Překvapivě bez uspávání, jen s očkováním proti vzteklině a odčervením. „Anestezie je další rizikový faktor, který zdravé zvíře zvládne. Ale při přepravě má problém s termoregulací,“ upozorňuje chovatel.

Tříletý sameček Fiči čeká na svou přepravu od středečního rána. Vše neproběhlo podle plánu, a tak jeho hladovka před cestou byla ještě ten den ukončená dobrým kuřátkem. Výprava se uskuteční snad v pondělí.

„Prvně byla stávka, tak jsme to řešili přes jinou leteckou společnost. Mají požadavky na bednu, teď se jim zase něco nelíbí. Ind, se kterým to řešíme od předminulého týdne, si v den odletu vzpomene, že se mu nehodí večerní přílet,“ stěžuje si Jan Vašák.

Sněžný levhart Fiči míří z jihlavské zoo do Indie. Za sklem je chovatel Jan Vašák | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Změny v přepravě přidělají spoustu starostí nejen jemu, ale další spoustě lidí na dlouhé cestě a jednotlivých zastávkách.

„Do Dubaje přiletí večer kvůli teplotě, tam bude v hotelu s klimatizací. Pak ráno letí do Kalkaty, tam bude 19:15 večer kvůli teplotě a přes noc pofrčí na sever do Dárdžilingu, což je vzdušnou čarou 300 kilometrů. Po silnici a serpentinách to bude podstatně dál,“ uzavírá chovatel.

Sameček Fiči je teď sám v ubikaci. Jak se říká, přišlo na něj jaro, a tak ho museli oddělit od samičky – je to totiž jeho matka. Až odjede do svého nového domova, bude se tam starat o zachování druhu. Ve volné přírodě je i přes přísnou ochranu neustále terčem pytláků pro svou krásnou kožešinu.

Sněžný levhart Fiči míří z jihlavské zoo do Indie | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Olga Štrejbarová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme