Kanonizaci papežů přihlíželo ve Vatikánu na 200 tisíc lidí, další 2 miliardy na celém světě

Událostí století, podle mnoha věřících i tisíciletí, se stalo svatořečení dvou bývalých pontifiků Jana XXIII. a Jana Pavla II. Šlo o historicky první společnou kanonizaci v historii katolické církve, které se navíc účastnili i dva žijící papežové, František a Benedikt XVI., který loni rezignoval. Zcela unikátní událost v televizi a na internetu sledovaly dvě miliardy lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Svatořečení dvou bývalých papežů ve Vatikánu

Svatořečení dvou bývalých papežů ve Vatikánu | Foto: Robert Mikoláš

Nad Vatikánem znějí zvony, které se rozléhají mezi sochami svatých lemujícími paláce a chrámy. Věřící však hledí nikoli k nebi, ale dovnitř baziliky sv. Petra. Při vzývání všech svatých se z útrob nejposvátnějšího římsko-katolického chrámu line procesí kardinálů.

Nakonec se, za potlesku věřících, zcela výjimečně objeví na svatopetrském náměstí jak Benedikt XVI., který před rokem rezignoval, oficiálně kvůli zdravotním problémům, tak i současný Kristův zástupce František.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve Vatikánu natáčel zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Robert Mikoláš

„Ustanovujeme a vyhlašujeme blahoslavené, Jana Pavla II. a Jana XXIII., svatými,“ prohlašuje papež František, kterému naslouchají hlavy pomazané i prostí věřící.

Na hodinách nad levou zvonicí svatopetrské baziliky ručičky ukazují čtvrt na jedenáct SEČ, a do té doby zatažená obloha se symbolicky otevírá a na svatopetrské náměstí dopadají i sluneční paprsky.

„Asi nedokážu popsat, jak se cítím, protože Jana Pavla II. jsem několikrát osobně potkala. Pamatuju si ale všechno, co udělal, protože zcela změnil můj život,“ svěřuje sestra Angelika.

„Právě díky němu jsem odešla na začátku 90. let minulého století do Afriky a začala pomáhat v misiích,“ dodává se sestra, která už 13 let vede v Zambii školu se 1700 dětmi pojmenovanou po Janu Pavlu II.

Mezi poutníky by se asi nenašel nikdo, kdo by význam nejdéle sloužícího papeže zpochybnil. Přesto jeho kritici připomínají, že za jeho pontifikátu nedošlo k řešení nejpalčivějších otázek spojených s řízením římsko-katolické církve. Včetně praní špinavých peněz ve vatikánské bance nebo v souvislosti s pedofilními skandály vysokého kléru.

Právě svatořečení Jana XXIII. a Jana Pavla II. má ale symbolizovat i snahu o usmíření konzervativního a reformního křídla římsko-katolické církve, o které se snaží i současný papež František.

Je sice pragmatikem, ovšem už nyní si, za rok svého pontifikátu získal srdce stamilionů katolíků. Není proto divu, že když ve svém papamobilu projíždí kolem věřících, propukne dav v nepopsatelné nadšení.

Kanonizace papežů | Foto: Český rozhlas

Svatořečení dvou bývalých papežů ve Vatikánu | Foto: Robert Mikoláš

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme