Obrnice se budou ucházet o byty z dražeb. Obec nechce, aby je získali spekulanti

Obrnice na Mostecku chtějí kupovat byty prostřednictvím dražby. Obec tak chce ochránit domy a jejich nájemníky před realitními spekulanty. Ti často neplatí zálohy na energie a domy jsou pak kvůli tomu bez tepla, teplé vody nebo elektřiny. Obrnice se poprvé zapojí do elektronické dražby dvou bytů na konci května.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obec Obrnice

Obec Obrnice | Foto: Filip Jandourek

Se spekulanty s byty mají Obrnice své zkušenosti.

„Byt, který byl v exekuci v dražbě, koupil člověk, který byl z Plzně. Původní vlastníky ponechal v bytě bydlet, zařídil si na úřadu práce zasílání příspěvků na bydlení na svou adresu, a zpětně už společenství vlastníků placeno nebylo – jak do fondu oprav, tak za čerpané služby,“ popisuje jeden z případů, ke kterému v Obrnicích došlo, starostka obce Drahomíra Miklošová (ODS).

Přehrát

00:00 / 00:00

O záměru Obrnic kupovat byty a o důvodech, které k tomu obec vedou, natáčel redaktor Jan Beneš

K čemu takový stav vede, ví nájemnice jednoho z bytů v domě, kde kvůli dluhům nemají teplo, teplou vodu a elektřinu.

„Špatně se tady bydlí, protože veškerý nábytek mi tady shnil,“ říká Denisa, která se dvěma malými dětmi musí žít bez tepla a teplé vody, i když za energie vzorně platí.

Podle starostky Miklošové stačí k problémům, aby byli v domě třeba jen dva či tři neplatiči.

Obrnice na Mostecku mají dva a půl tisíce obyvatel, zhruba polovinu tvoří sociálně slabí a Romové.

Obec získala loni cenu od Rady Evropy za integraci národnostních menšin. Soužití mezi Romy a ostatními obyvateli obce je tak v zásadě bezproblémové. Narušují ho však ti, kteří do Obrnic přijdou z ubytoven – právě do bytů, které v dražbách získávají spekulanti s realitami. „Začali nám tam stěhovat velmi problémové rodiny,“ poznamenává starostka.

A nejde zřejmě jen o nájmy. Podle starostky přicházejí lidé, kteří nejsou zvyklí na respektování určitých pravidel a povinností. „Takže my jsme museli zasáhnout prostřednictvím našich asistentů prevence kriminality, hlídek městské policie,“ říká Miklošová.

O jaké problémy jde, přiblížil asistent prevence kriminality František Mirga.

„My to obcházíme každý den, upozorňujeme lidi, aby neodhazovali odpadky. Třeba tady byl problém, že si stěžovali z lokálů, že pouští hudbu a že jsou nadměrně hluční,“ říká Mirga.

Obrnice se proto rozhodly účastnit se dražeb bytů, aby je získaly do svého vlastnictví a předešly tak výše zmíněným problémům.

Zastupitelé však souhlasili s nákupem bytů jen pod podmínkou, že jejich cena nepřekročí sto tisíc korun – v Obrnicích se ceny bytu pohybují zhruba kolem 60 až 70 tisíc.

První dražba dvou bytů, do které se obec zapojí, se uskuteční 25. května.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme