Ministr životního prostředí odmítá senátní návrh zákona o Národním parku Šumava

Senátem dnes prošel v prvním čtení zákon o Národním parku Šumava. Navzdory kritice řady vědců, ekologů, ale třeba i současného ministra životního prostředí Richarda Brabce z hnutí ANO. Podle nich je návrh v rozporu s evropským právem a nedostatečně garantuje ochranu vzácné přírody. Pro zamítnutí kontroverzní předlohy dnes hlasovalo pouze šest senátorů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Národní park Šumava

Národní park Šumava | Foto: Jan Rosenauer

Ministrův postoj zaskočil starosty šumavských obcí, kteří 20 let usilovali o to, aby vznikl speciální zákon o národním parku Šumava. Teď dostali ránu, protože ministr nic takového nechce, zůstal by u obecnější normy.

Zákon, který dnes v senátu prošel, starostové podporují. Až na jednu výjimku – starostu Prášil, který by raději viděl na Šumavě více divočiny a žádné speciální zákony prý nepotřebuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spory o legislativu pro Národní park Šumava sleduje redaktor Ĺubomír Smatana

Ministr Brabec byl v textu hodnotícím zákon velmi tvrdý. Vadí mu především to, že senátní návrh naráží na mezinárodní závazky České republiky, je s nimi v zásadním rozporu. To znamená, že by porušoval mezinárodní právo.

Vadí mu také zbytečné detaily, kterými se prý zákon jen hemží. Třeba jak mají přesně vypadat cesty či protipožární opatření.

Brabec nesouhlasí ani s převodem pozemků od státu do majetku obcí. Stát by měl podle návrhu dávat náhrady obcím, na jejichž katastru se národní park rozkládá. Přitom už dnes jsou tyto obce v porovnání s jinými docela slušně financovány.

Ministr trvá na tom, že pro něj je důležitý plán péče o Národní park Šumava. Ministerstvo životního prostředí ho představí v pátek.

Štěch: I obce na Šumavě se musejí rozvíjet

„Tak jak se střídají ministři, respektive vedení Národního parku Šumava, tak se střídá i přístup k této oblasti,“ říká k návrhu zákona předseda Senátu za ČSSD Milan Štěch a pokračuje:

„Myslím, že to není dobře ani pro přírodu, ani pro obce, které na tom území jsou. Díky zákonu se stanoví pravidla. A také se zamezí tomu, aby se pod rouškou různých jiných zájmů ze Šumavy dělal byznys se dřevem.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O zákoně o Národním parku Šumava mluvili v pořadu Stalo se dnes na Radiožurnálu předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) a Jaromír Bláha z Hnutí Duha

Opačný názor má však Jaromír Bláha z Hnutí Duha. „Zákon, který dnes senátoři odhlasovali, na mě činí dojem, že je psaný spíše pro spekulanty s pozemky nebo pro těžařské firmy,“ tvrdí a objasňuje:

„Zákon umožňuje například zástavbu v národním parku až na dvou třetinách jeho plochy. Převádí část pozemků kolem obcí do třetí zóny, kde už stačí jen změna územního plánu, aby se mohlo stavět a přeměnit pozemky na lukrativní parcely.“

Milan Štěch argumentuje tím, že plochy, která bude patřit do první chráněné zóny, bude dvojnásobek. „Pouze bude zcelená, nebude ve 135 obvodech, ale v 35 obvodech. Samozřejmě že musí být prostor, aby se obce na Šumavě také mohly rozvíjet,“ upozorňuje.

Bláha: Větší ochrana je jen na papíře

„Já nemohu souhlasit tím, že Šumava se pro občanský sektor a obce stane zabetonovanou tvrzí a pod rouškou ekologických zájmů se tam nebude nic dít. Na druhou stranu podíl chráněné přirozené přírody, o kterou snad jde, bude výrazně zvýšen,“ soudí senátor.

„Ke zvýšení plochy dochází, ale to zvýšení je pouze papírové. Pakliže má něco přinést obcím a lidem, kteří tam žijí, nějaký prospěch, tak to je právě chráněná příroda, za kterou tam jezdí dva miliony návštěvníků, a ne stavební byznys, který přinese jen krátkodobý efekt,“ oponuje Bláha a dodává:

„Zákon, který by měl být schválen, musí být podle mě výsledkem dohody mezi místními lidmi, vědci, nevládními organizacemi. Park chrání přírodu, která je nejen národním, ale i mezinárodním skvostem. Musí dojít k dohodě na úrovni lokální, národní a mezinárodní. K tomu tento návrh neslouží.“

Národní Park Šumava | Foto: ČTK

Ľubomír Smatana, Veronika Sedláčková, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme