V Libereckém kraji není o Zelenou úsporám velký zájem. Lidi odrazuje byrokracie i předfinancování

Peníze na zateplení domu, výměnu oken nebo solární vytápění. O takový příspěvek je možné až do konce října zažádat z programu Nová zelená úsporám. K dispozici jsou letos téměř 2 miliardy korun. V Libereckém kraji ale zatím není o dotace velký zájem. Majitelům domů se přitom může vrátit až polovina nákladů a až 80 procent můžou ušetřit na energiích.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zateplování panelových domů ve Vlašimi (2)

Zateplování panelových domů ve Vlašimi (2) | Foto: Karel Chlumec

Svůj dům s pomocí dotace rekonstruuje František Novosad z Nového Boru. Člověk se podle něj nesmí snažit za každou cenu nějaké věci obejít.

„Nechali jsme si schválit projekt, kde je přesně vytipovaný materiál. Musí to dělat autorizovaní řemeslníci,“ říká František Novosad.

Opravil sto let starý dům, který sice má 70 centimetrů silné zdi, přesto jimi unikalo teplo.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nízkém zájmu o dotace na zateplení v Libereckém kraji natáčela reportérka Eva Malá

„Dali jsme na to čtrnácticentimetrový polystyren. V přízemí jsme zateplili i podlahy a ve druhém patře i stropy,“ vypočítává. Vyměnili také okna a dveře.

Celková rekonstrukce se vyplatí, říká František Novosad. Důkazem je spokojenost obyvatel domu. „Řekli mi, že ušetří více než polovinu nákladů na energii,“ dodává.

Majitelé domů, kteří chtějí žádat o dotaci, se mohou se obrátit na poradnu, která funguje každou středu odpoledne v obřadní síni Obecního úřadu ve Vratislavicích.

Poradnu financuje ministerstvo průmyslu a obchodu rady jsou bezplatné. Podle poradce Petra Kotka je nutné vyřídit spoustu administrativy.

„Celkem je dokumentů deset nebo jedenáct podle oblasti podpory. Je nutné udělat výpis z katastru nemovitostí, dojít do banky nechat si udělat výpis z bankovního účtu a tak dále,“ připomíná Kotek.

Fronta žadatelů o dotace před krajským úřadem Moravskoslezského kraje v Ostravě | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Spoustu lidí právě tato byrokracie odrazuje stejně jako výše investice. Rekonstrukce se musí zaplatit dopředu.

„Máme v plánu opravu fasády, ale v případě, že bychom chtěli dělat další věci, museli bychom si vzít vysoký úvěr,“ říká Martin Svoboda, který o dotaci vážně uvažoval.

Poradce Petr Kotek uznává, že prvotní investice je vysoká a peníze zpět z programu Nová zelená se majitelům domů vrátí až po roce.

Nicméně například u kvalitního zateplení dostanou zpět více než polovinu nákladů a každoročně ušetří až 80 procent za energie.

Eva Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme