Spalovna odpadů v Rybitví stále čeká na zprovoznění. To je ale v nedohlednu

Společnost AVE CZ se stále nevzdává svého záměru znovu otevřít v Rybitví u Pardubic spalovnu nebezpečných odpadů. Jedná o tom i se zastupiteli kraje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spalovna v Rybitví dnes III

Spalovna v Rybitví dnes III | Foto: Občanské sdružení Stop spalovně

Zařízení na likvidaci odpadu od roku 1995 provozovala společnost Synthesia, o devět let později však skončila, protože nebyla schopna dodržovat emisní limity.

Chemička pak objekty prodala firmě AVE CZ, která zde po modernizaci za několik set milionů korun plánovala ročně likvidovat až 20.000 tun nebezpečného odpadu. Narazila ale na silný odpor obcí i veřejnosti a i kvůli tomu nezískala kladný posudek dopadů provozu na životní prostředí.

Přehrát

00:00 / 00:00

S hejtmanem Martinem Netolickým mluvila Drahomíra Bačkorová

Zástupci společnosti se i přesto stále snaží. Sešli se i s hejtmanem Martinem Netolickým z ČSSD, podle kterého sahá historie celé nešťastné kauzy do éry jeho předchůdců, do roku 2005 či 2006.

„V podstatě se jednalo o představení nových majitelů,“ říká o jednání s firmou Martin Netolický a pokračuje:

„Nicméně jsem pouze zopakoval, že krajská samospráva nebude v tomto volebním období přijímat žádné usnesení směrem ke spalovně, protože jsme v tomto navázali na předchůdce, na předcházející radu, která vyjádřila svůj negativní postoj. A samospráva v tomto nehodlá nic měnit.“

Na schůzce tak padly tři možné varianty řešení: jednak je možné řešit spor právní cestou až k případné vleklé arbitráži, dále by šlo v projektu pokračovat a nabízí se i cesta konsenzuální.

Pardubický kraj bude v příštím roce připravovat plán odpadového hospodářství. „Nicméně jsme přesvědčeni, že spalovna, která skončila svoji činnost k 30. 6. 2004 – tedy už 10 let není v provozu - nikomu nechybí,“ uzavírá Martin Netolický.

mad, Drahomíra Bačkorová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme