V Obrnicích se bojí sestěhovávání nepřizpůsobivých, 24 bytů tam koupily firmy z Prahy

V Obrnicích na Mostecku mají strach z nastěhování desítek sociálně slabých rodin. Soukromá společnost, jejímž společníkem je dnes už bývalý radní, tam prodala 24 bytů firmám z Prahy. Obec přitom dlouhodobě skupuje byty, aby zabránila nákupu spekulanty a následnému sestěhování nepřizpůsobivých obyvatel.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obec Obrnice

Obec Obrnice | Foto: Filip Jandourek

„Umínila jsem si, že půjdu odtud pryč. Prostě tady nebudu,“ říká paní Jaroslava.

Bydlí v domě, který donedávna patřil společnosti Quick. Ta ho ale prodala neznámé pražské firmě. Jaroslava má strach, že se do domu nastěhují nepřizpůsobiví.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kontroverzní prodej bytů v Obrnicích na Mostecku se zajímal Jan Beneš

Ze stejného důvodu chce z domu odejít i Milan Kičinka.

„Bude to tady na houby. Bude to přelidněné, dejme tomu sociálně slabí. Máme strach,“ dodává.

Společnost Quick vlastní v Obrnicích teplárnu a několik panelových domů. Jejím společníkem je Boris Ležal, který v době prodeje domu se 24 byty ve třech vchodech byl i radním Obrnic za ČSSD. Na podzim loňského roku se o zamýšleném prodeji domů zmínil na jednání rady.

„Na radě, které jsem byl členem, jsem obci oficiálně oznámil, že hodláme tyto domy prodat a že držím své slovo, které jsem slíbil, a obec je první, které tyto domy nabízím. A tím to skončilo,“ popisuje Ležal.

S tím ale nesouhlasí starostka obce Drahomíra Miklošová z ODS.

Starostka Obrnic Drahomíra Miklošová | Foto: Khalil Baalbaki

„To nebyla oficiální nabídka na prodej obci. Na radě 19. listopadu informoval, že připravuje prodej těchto domů a v jakých cenových relacích by se případně pohybovaly, kdyby to obec chtěla koupit.“

„Na to byla reakce úplně spontánní ve smyslu: Ty víš, za kolik se v obci vykupují byty, protože pro ně zvedáš ruce. Ceny se pohybují 30, 35 i 40 tisíc za jednu bytovou jednotku,“ vzpomíná na zmínku o prodeji panelového domu se třemi vchody starostka Obrnic.

Obec tedy čekala jasnou nabídku k odkupu bytů. Ta ale podle starostky nepřišla a v únoru obec zjistila, že společnost Quick už tři vchody, každý zvlášť, prodala třem společnostem z Prahy.

„Dne 22. února byly tyto domy zavkladovány, a to ještě každý vchod na jinou pražskou firmu. Proč je to rozděleno na tři firmy, tomu už vůbec nerozumím,“ poznamenává Miklošová.

Když prodej domu vyšel najevo, zastupitelé radního z ČSSD Borise Ležala odvolali. Podle starostky Obrnic Quick prodal byty pražským společnostem levněji, než za kolik by je byla ochotná koupit obec.

'To, co nám sem stěhují, je opravdu velký problém'

Proč tomu tak je, odmítl Boris Ležal komentovat. Obrnice, které dlouhodobě skupují byty, aby měly kontrolu nad tím, kdo se do nich nastěhuje, tak mají strach, že pražské firmy naplní byty nepřizpůsobivými.

„Obavy máme, protože už máme celou řadu zkušeností s firmami, které zde nesídlí. Majitelé tady nebydlí a jenom byty pronajímají, a to, co nám sem stěhují, je opravdu velký problém. Těm, kteří tady nebydlí, jde spíše o zisky, než aby řešili náš problém soužití,“ uzavírá Miklošová.

Společnost Quick vlastní v Obrnicích několik domů. Obec má strach, že je postupně rozprodá tak, jako zmíněný panelák. Společník Quicku a bývalý radní z ČSSD Boris Ležal ale řekl, že další prodeje v nejbližší době firma neplánuje.

Jan Beneš, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme