Motorkáři se sjeli do Pelhřimova, aby dostali požehnání pro své stroje

Sto padesát motorek přijelo o víkendu do Pelhřimova kvůli požehnání. Svěcenou vodou je pokropil kněz Augustýn z Nového Rychnova hned poté, co jim společně požehnal. Ceremoniál se na startu sezony stává čím dál oblíbenější.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Motorkáři v Pelhřimově si nechali motorky pokropit svěcenou vodou. Kněz jim také požehnal

Motorkáři v Pelhřimově si nechali motorky pokropit svěcenou vodou. Kněz jim také požehnal | Foto: Olga Štrejbarová

Tolik typický zvuk je předzvěstí toho, že přijíždějí motorkáři. Kdo by nechtěl mít požehnání pro svou motorku, která ho doprovází na cestách? Do Pelhřimova se sjelo minimálně 150 takových nadšenců.

Kněz Augustýn přichází pár minut před zahájením ceremoniálu. Žehnat se podle něj dá prakticky cokoli. Zvířata i nejrůznější věci.

„Dám jim požehnání všem najednou, pak každého zvlášť pokropím svěcenou vodou. Je dobré, že si chtějí vyprosit požehnání, aby bezpečně jezdili,“ říká.

Přehrát

00:00 / 00:00

Svěcení motorek si nenechala ujít reportérka Olga Štrejbarová

„Právě proto se scházíme, abychom si vyprosili boží požehnání na tuto sezonu, pro kilometry, které ujedete na svých hezkých strojích,“ zazní pak během ceremoniálu.

„Já jsem si koupil motorku letos, začínám se učit jezdit, 40 let jsem na tom neseděl,“ popisuje jeden z přítomných motorkářů. „Jsme tady kvůli tomu, aby na nás na cestách někdo dohlížel,“ dodává.

Mají milovníci motocyklů pocit, že když mají motorku požehnanou knězem, nic se jim nemůže stát?

„Ten pocit nemám, ale je to příjemnější, když byla požehnaná. Ještě důležitější je mozek. Mít hlavu a používat ji – a předvídavost. A pozor na plechovkáře, tedy řidiče automobilů,“ směje se motorkářka Martina.

Motorkáři v Pelhřimově si nechali motorky pokropit svěcenou vodou. Kněz jim také požehnal | Foto: Olga Štrejbarová

Olga Štrejbarová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme