Skončila rekonstrukce krnovské synagogy, sloužit bude hlavně kultuře

V židovské synagoze v Krnově po třech letech utichl stavební ruch. Skončila tam náročná rekonstrukce, během které řemeslníci a restaurátoři nevynechali jediné poničené místo. Kompletní opravy vnitřku i vnějšku přes sto čtyřicet let starého templu stály více než třicet milionů korun, které uhradily evropské fondy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Krnově skončila rozsáhlá rekonstrukce synagogy

V Krnově skončila rozsáhlá rekonstrukce synagogy | Foto: O. s. Krnovská synagoga

„Úplně největší překvapení skrývala stěna, kde se začal odkrývat hebrejský nápis: ‚Od východu slunce až na jeho západ budiž chváleno jméno Hospodina‘,“ říká Petr Aharon Tesař, předseda sdružení Krnovská synagoga.

Nápis ale nebyl jediným překvapením. Dlouho ukrytá byla taky geniza - tajná místnost, do které se pohřbívaly vysloužilé svitky, modlitební knihy, šály a další předměty. „Bylo nám divné, že nad zimní modlitebnou je ještě jedno okénko,“ vysvětluje Tesař, místnost ale byla prázdná.

Přehrát

00:00 / 00:00

Opravenou synagogu v Krnově navštívila Jana Jeckelová

V zadní části sálu stojí řady starobylých dubových lavic, pocházejí ze zničené olomoucké synagogy. „Každé sedadlo je věnováno jednomu člověku nebo skupině lidí, o kterých víme, že nepřežili.“

Původně v templu hrávaly varhany - je to příznačné pro město stavitelů královského nástroje, Petr Aharon Tesař je vypátral v Polsku, a tak teď na galerii, dříve určené jen ženám a dětem, stojí jen provizorní harmonium.

„Synagoga je skutečně v původním stavu a je to bezvadné,“ těší krnovského rodáka Petra Červinku, který stavbu navštívil jako malý.

Synagoga bude sloužit především kultuře, není ale vyloučeno, že se v ní několikrát do roka uskuteční židovská bohoslužba.


Zvětšit mapu

Jana Jeckelová, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme