Ve Vatikánu se společně pomodlí prezidenti Peres a Abbás. Zazní modlitby tří náboženství

Do Vatikánu dnes večer přijedou prezidenti Palestiny a Izraele. Šimon Peres a Mahmúd Abbás se společně s papežem Františkem pomodlí za mír. Společná modlitba představitelů dvou znesvářených zemí má podle Vatikánu sama o sobě symbolický význam.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Papež František promlouvá k novinářům během cesty z Blízkého východu

Papež František promlouvá k novinářům během cesty z Blízkého východu | Zdroj: Reuters

Nabídku společné modlitby si státníci vyslechli přímo od papeže během jeho květnové mše v Betlémě:

„Zvu vás ke společné modlitbě za mír. Rád vás přivítám ve svém domově ve Vatikánu. Svět touží po míru, pojďme tuto planoucí touhu přednést Bohu.“

Šimon Peres i Mahmúd Abbás nabídku přijali okamžitě. Do Vatikánu by měli přiletět po osmnácté hodině. Papež František se chce nejprve s každým z prezidentů přivítat v soukromí. Prosby za mír se pak uskuteční ve Vatikánských zahradách.

Přehrát

00:00 / 00:00

Břetislav Tureček, vedoucí Centra pro studium Blízkého východu Metropolitní univerzity Praha, ve vysílání Radiožurnálu

Protože se ale setkají představitelé tři rozdílných náboženství, zazní celkem tři modlitby - židovská, křesťanská a muslimská.

„Celý večerní ceremoniál chystá Pierbattista Pizzaballa, což je činitel františkánského řádu a člověk, který byl nějakých deset let kustodem římskokatolické církve ve Svaté zemi,“ upřesnil vedoucí Centra pro studium Blízkého východu Metropolitní univerzity Praha Břetislav Tureček.

„Takže je to člověk, který velmi dobře zná mentalitu obou znesvářených národů. Je to také člověk, který varuje, že po dnešku nelze čekat nějaký průlom,“ doplnil Tureček.

ČRo, Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme