Peníze z EU pomohly upravit koryta Setěchovického a Radhostického potoka

Zpevněná a rozšířená koryta Setěchovického a Radhostického potoka mají ochránit obyvatele Zálezel a Setěchovic na Prachaticku před velkou vodou. Na protipovodňová opatření využilo Povodí Vltavy peníze z Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Upravené koryto potoka v centru obce

Upravené koryto potoka v centru obce | Foto: Filip Novotný

„Koryta se částečně se vyzdila, vybetonovala, udělali jsme zpomalovací prahy. Už i zvýšené pršky s sebou nesly větší množství vody a teď to není vůbec poznat. Lidé v těch nejbližších místech určitě spí podstatně klidněji,“ konstatuje starosta obce Zálezly Josef Kouba.

Dokončené úpravy se týkají zhruba dvou kilometrů vodního toku. Doplněné zábradlí omezí riziko pádu do potoka. Protipovodňová opatření prospějí i čistotě vody v Setěchovickém potoku.

„Je daleko menší pravděpodobnost rozlivu při intenzivním dešti. Samozřejmě se tam budou dělat nějaké přehrážky, ta voda se tam okysličuje, takže to funguje trochu jako čistírna, tedy samočistící schopnost toho toku,“ říká Jan Kubašta z odboru životního prostředí Městského úřadu Vimperk, který stavbu posuzoval.

Povodí Vltavy náklady na protipovodňová opatření na Setěchovickém a Radhostickém potoce vyčíslilo na 14 milionů korun.


View Larger Map

Václav Malina Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme