Zástupci českých zdravotnických firem se vrátili z Číny. Navážou spolupráci na tamním trhu

České zdravotnické firmy mají šanci na čínském trhu. Tvrdí to ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD, který se vrátil z Číny. Spolu s ním tam letělo i deset zástupců významných českých zdravotnických firem. Spolupráce nabídne zajímavé propojení české a čínské medicíny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Akupunktura

Akupunktura | Foto: Kyle Hunter

Třeba biotechnologická společnost Sotio už otevřela své laboratoře v Pekingu a podepsala dohody s čínskými nemocnicemi.

Snaží se i jiné podniky, tvrdí ministr Němeček:

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o královehradeckém centru tradiční čínské medicíny připravila Lenka Jansová

„Za velmi významný podnik považuji výrobce nemocničních lůžek firmu Linnet, která podepsala rámcovou dohodu o spolupráci. Když všechno půjde dobře, tak pevně věřím, že tento kontrakt může firmě přinést obrat až 1 miliardu korun,“ říká.

Svatopluk Němeček po svém návratu z pracovní cesty potvrdil, že už koncem roku navíc do českých lázní mohou na léčení přijet čínské děti. Finančně může přispět jak čínská strana, tak české ministerstvo zdravotnictví.

„České lázně by nabídly své kapacity pro řádově, v první fázi, stovky čínských dětí a to zhruba na měsíční pobyt. Děti by se zde léčily a zlepšily si zde své zdraví,“ popisuje.

Při Fakultní nemocnici v Hradci Králové navíc vznikne tradiční centrum čínské medicíny, pacienti by ho mohli začít navštěvovat od října. Lékaři budou také jednat o tom, jestli by například akupunkturu v rámci lázeňské léčby nemohla zaplatit pojišťovna.

„To je důvod, proč vlastně jednáme, jestli seženeme svým způsobem nějakého sponzora,“ říká ředitel královehradecké nemocnice Roman Prymula.

Ministr zdravotnictví také naplánoval na příští rok summit pro zdravotnictví v Praze, měla by se ho zúčastnit právě Čína a země střední a východní Evropy.

Lenka Jansová, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme