Česko diskriminuje zahraniční pracovní agentury, rozhodl Soudní dvůr EU

Česko neoprávněně zvýhodňuje domácí pracovní agentury proti těm zahraničním. V dnešním rozsudku o tom rozhodl Soudní dvůr Evropské unie, tedy nejvyšší soud v osmadvacítce. Česko tak bude muset změnit příslušné zákony. Evropský soud o nich rozhodoval po stížnosti dvojice českých firem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropský soudní dvůr,  jednací síň

Evropský soudní dvůr, jednací síň | Foto: Evropský soudní dvůr

České agentury, které firmám dodávají pracovníky, za ně odvádějí zálohy na daň z příjmu. Když si ale firma pracovníky zajistí u zahraniční agentury, musí za ně zálohy platit sama.

A tak české firmy samozřejmě nabírají české pracovní agentury, protože je to pro ně jednodušší a levnější.

Strojírenské fiirmy Strojírny Prostějov a ACO Industries Tábor si na to stěžovaly, a to nejprve u českých soudů. Těm se zdálo, že české právo v tomto není v pořádku, a proto se obrátily k evropskému soudu s dotazem, jestli české právo nediskriminuje zahraniční pracovní agentury.

Firmy by totiž mohly mít motivaci najímat si jen české agentury, aby zálohy na daň nemusely platit.

Soudní dvůr Evropské unie rozhodl, že české právo je diskriminační a zákon se musí změnit.

Ondřej Houska, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme