Ředitel Národního divadla: Jméno nového šéfa činohry bych rád měl do konce roku

Jméno nového šéfa činohry Národního divadla chce mít jeho ředitel Jan Burian do konce kalendářního roku. Burian to řekl Českému rozhlasu. Stávající šéf Michal Dočekal už před časem oznámil, že chce po skončení příští sezony svůj post ve vedení činohry opustit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ředitel pražského Národního divadla Jan Burian

Ředitel pražského Národního divadla Jan Burian | Foto: Tomáš Vodňanský

K rozhodnutí vybrat nového šéfa činohry už do konce kalendářního roku prý Buriana přivedl Dočekal.

Důvody pro takový krok jsou hlavně praktické – aby si nový a odcházející šéf mohli třeba už od ledna začít v klidu předávat veškerou agendu a také aby kvůli dlouhému vybírání neutrpěla příprava na následující sezonu.

Přehrát

00:00 / 00:00

S ředitelem Národního divadla natáčela redaktorka Marie Reslová

„Je třeba začít připravovat repertoár, je třeba se podívat také na soubor, je třeba si říct, jak ten soubor má v budoucnosti vypadat a tak dále,“ vyjmenoval Burian.

Burian chce prý do vedení činoherního souboru režiséra mladší generace a osobnost, která už někdy nějaký soubor vedla a dokáže první českou scénu ještě více prosadit v zahraničí. Konkrétní jméno nebo jména, o kterých uvažuje, však zatím Burian prozradit nechtěl.

„Nechci říkat žádná jména, protože jsou třeba lidé, kteří by se o to zajímali, ale nechtějí – pokud si rozmyslí, že o to v tuto chvíli z nějakého důvodu nestojí – aby se ta jména frekventovala veřejně. Já zveřejním jenom ty, kteří s tím budou souhlasit,“ poznamenal Burian.

V kuloárech přesto některá jména zaznívají. Spekuluje se třeba o režisérce Haně Burešové z pražského Divadla v Dlouhé, Davidu Drábkovi z královéhradeckého Klicperova divadla či o Danielu Špinarovi, který do Národního divadla nastupuje jako stálý režisér činohry.

Služební vchod v historické budově Národního divadla | Foto: Národní divadlo, Karel Lupoměský, Roman Pavlíček

Kromě vedení činohry by měl být nový šéf souboru Burianovi oporou při plánované proměně Národního divadla ve veřejnoprávní instituci – zákon, který to umožní, by měl být podle neoficiálních informací předložený do sněmovny na začátku příštího roku.

Vedle činohry se v Národním divadle chystá výměna také ve vedení baletního souboru. Stávajícímu šéfovi Petrovi Zuskovi stejně jako Dočekalovi končí mandát v červnu 2015. Burian už dříve informoval, že se se Zuskou – kvůli času potřebnému na převzetí souboru novým šéfem – dohodl na prodloužení funkčního období do roku 2017.

Marie Reslová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme