Není to válka s cizími, ale mezi námi, říkají Ukrajinci v Doněcku

Ukrajinská vojska už druhým dnem pokračují v masivní ofenzívě proti povstalcům na východě země. Válka jako vždy nejvíc postihuje obyčejné lidi, kteří jsou zmatení, frustrovaní a nevidí žádnou dobrou perspektivu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Proruští separatisté střeží hraniční přechod poblíž města Luhansk na východě Ukrajiny

Proruští separatisté střeží hraniční přechod poblíž města Luhansk na východě Ukrajiny | Zdroj: Reuters

Při boji o sídlo oblastní policie v Doněcku jsme před střelami utíkali stejným směrem s místním rodákem Alexandrem. Udýchaní jsme se zastavili za nejbližším rohem a Alexandr se slzami v očích začal povídat sám od sebe.

„Kdo má tohle zapotřebí? Toto není válka s cizím nepřítelem, ale mezi námi. Výhodná je jenom pro skupinku 15 - 20 lidí, kteří rozhodně nejsou chudí. Oni to všechno způsobili,“ říká.

Přehrát

00:00 / 00:00

Názory Ukrajinců na konflikt v jejich zemi se ptal zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín

Alexandr nevěří, že se tato válka brzy skončí.

„V nejbližší době asi ne. Ti, kteří vzali do rukou zbraně, se jich už jen tak nevzdají. Mám spoustu dobrých známých na západní Ukrajině, mají svůj názor a já jim ho neberu. Ale my jsme k nim bojovat nepřišli,“ dodává Alexandr a pokračuje:

„Chtěl bych prostě jen pochopit, co u nás v zemi stalo, ale ukrajinská média lžou stejně jako ta ruská, snaží se přelhat navzájem.“

Ukrajinské síly pokračují v masivní ofenzívě proti povstalcům na východě

Číst článek

V Luhansku potkávám 22letou Jevgenii. Táta pochází z Petrohradu, máma z Vladivostoku. Žeňa vyrostla v Luhansku.

„Jsem teď hodně zmatená, ani ve snu by mě nenapadlo, že se něco takového může s naší zemí stát. Dřív jsme žili klidně. Věděli jsme, že Bandera je pro západní Ukrajince hrdinou, ale nikdo nikomu nic nevyčítal. Hrdinové bývají různí, lidé s tím normálně žili a nebyly žádné konflikty,“ říká bezmocně.

Německý šéf diplomacie svolává kvůli Ukrajině krizovou schůzku

Číst článek

Žeňa tlumočí z angličtiny a francouzštiny, teď ale nemá komu. Západní obchodní partneři zdejších průmyslníků přestali do Luhansku jezdit a samo půlmilionové město se vylidňuje. Před válkou už utekla asi třetina jeho obyvatel.

Žeňa uvažuje o tomtéž. Neví ale, kam by odjela. Do Ruska nechce a na západní Ukrajinu se bojí.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme