V Maďarsku objevili antrax v hovězím mase. Nejspíš bylo z nelegálních jatek

Na východě Maďarska se u pěti lidí objevily příznaky smrtelně nebezpečného antraxu. Bakterie se podle maďarské zdravotní služby našly v hovězím mase. Pacienti jsou nyní v nemocnici a jejich stav se díky silným antibiotikům zlepšuje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maso (ilustrační foto)

Maso (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Lidé přišli s nakaženým masem do styku pravděpodobně při nelegálních jatkách.

Ve městě Tiszafüred, ležícím asi 130 kilometrů na východ od Budapešti, měl zemědělec infikovaná zvířata, přesto je ale porazil a neinformoval veterinární službu.

Neví se, jestli se maso s bakteriemi sněti slezinné náhodou nedostalo do sítě veřejného stravování, zatím tomu ale nic nenasvědčuje. Starostka města nicméně zatím nevysvětlila, proč nebyla veřejnost varována dříve.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nákaze antraxem mluvili spolupracovník Českého rozhlasu v Budapešti Gregor Martin Papucsek a předseda Českého svazu chovatelů masného skotu Miroslav Vráblík

Případ teď kvůli veřejnému ohrožení vyšetřuje policie. Vyšlo navíc najevo, že v minulých dnech zahynulo v důsledku infekce pět kusů hovězího dobytka.

Maďarské úřady už nechaly zlikvidovat nakažené maso a naočkovaly další zvířata z problémové farmy. Vyzývají také obyvatele, aby kontrolovali, jestli se u nich neobjeví příznaky infekce.

Podle předsedy Českého svazu chovatelů masného skotu Miroslava Vráblíka je ale podobná hrozba v tuzemsku prakticky vyloučená.

„V České republice je poměrně dobře zpracovaný systém evidence skotu, je poměrně dobře zpracovaný systém hlídání porážek, takže bych považoval tuto situaci za téměř nereálnou,“ potvrzuje.

„Každý chovatel, který přesouvá zvíře na porážku, garantuje dokladem, který s tím zvířetem jde, a deklaruje svým podpisem, že to zvíře bylo chováno podle předpisů, že nebylo krmeno nepovolenými látkami, že nebylo ošetřeno nějakými léky, a je tedy způsobilé pro porážku,“ dodává Vráblík.

Antrax (sněť slezinná) je smrtelné a vysoce infekční onemocnění, které vyvolává bakterie Bacillus anthracis. Primárně postihuje hospodářská zvířata, přenést se může ale i na člověka. Nemoc má variantu plicní, střevní a kožní – záleží na tom, jak se bakterie do těla dostanou. Antrax se často používá i jako biologická zbraň.

Gregor Martin Papucsek, Veronika Sedláčková, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme