V západní Africe dál řádí ebola. Turisté ale ohrožení nejsou, říká imunolog Beran

Afriku sužuje dosud zřejmě nejhorší epidemie eboly. V západní části kontinentu zemřelo za poslední týden podle oficiálních údajů víc než 460 lidí. Skoro stejný počet jich je nakažených. V Ghaně se dnes kvůli tomu sešli ministři zdravotnictví jedenácti afrických států.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pracovníci odebírají krev v Sierra Leone, kde se ebola také vyskytla

Pracovníci odebírají krev v Sierra Leone, kde se ebola také vyskytla | Zdroj: Reuters

Světová zdravotnická organizace vyzvala k přijetí tvrdých opatření, aby se zabránilo dalšímu šíření eboly. Liberijská prezidentka označila stávající krizi za národní stav nouze.

Mezinárodní organizace Lékaři bez hranic varuje, že je na pokraji svých možností. Epidemie se šíří už několik měsíců a vymyká se kontrole.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ebolu přiblížil imunolog Jiří Beran

„Vznikla v průběhu prosince loňského roku. Počet případů postupně vzrůstal. Během dubna letošního roku počty případů začaly klesat. V květnu, červnu a červenci případů znovu přibývá,“ popsal vývoj situace v Africe imunolog Jiří Beran.

Ebola patří mezi nejzákeřnější a nejsmrtelnější nemoci vůbec. V Africe se navíc vyskytl nejagresivnější kmen, takzvaný Zaire, který vykazuje až 90procentní úmrtnost.

Ebola je virové onemocnění ze skupiny krvácivých horeček. Má podobné příznaky jako třeba malárie nebo cholera. Představuje jednu z nejnebezpečnějších nákaz, s jakou se kdy lidstvo setkalo. Jeho původcem je filovirus ebola. Poprvé se objevil v roce 1976 a od té doby různé kmeny viru ebola způsobují epidemie s mírou úmrtnosti dosahující 50 až 90 %.

Afričané doktorům nedůvěřují. Snaží se léčit tradičními metodami doma, čímž samozřejmě nákazu šíří dál mezi příbuznými. Příznaky jsou navíc velmi podobné například chřipce, proto je těžké nemoc na začátku rozpoznat.

„Pokud se takto nerozpoznané onemocnění objeví ve zdravotnickém zařízení, tak zdravotničtí pracovníci o něm vůbec nevědí. Nechovají se podle toho, neužívají bariérovou ochranu a tím pádem se onemocnění šíří dál,“ dodává imunolog Beran.

Virus nereaguje na žádné známé medikamenty. Léčba je složitá i v kvalitních podmínkách evropských nemocnic, natož v Africe. Turisté ale ohroženi nejsou. Infikované osoby se podle Jiřího Berana nevyskytují v turisticky významných oblastech.

Veronika Sedláčková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme