V Ústeckém kraji platí lidé za vodu nejvíc v celé zemi. Důvodem jsou investice

Obyvatelé Ústeckého kraje mají nejdražší vodu v celé České republice. Od roku 2005 se její cena zvýšila téměř o šedesát procent.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kohoutková voda

kohoutková voda | Foto: stock exchange

Voda v Ústeckém kraji je nejdražší od roku 2008 a lidé na to reagovali logickým způsobem - začali s ní šetřit. V meziročním srovnání spotřebuje každý člověk v kraji průměrně 79 litrů za den, a to je v meziročním srovnání o 3 decilitry méně.

Šetřit začala výrazně i paní Ivana Otradovská z Děčína a do budoucna by se ráda závislosti na centrálním vodovodu zbavila úplně.

„Měsíčně spotřebováváme 7 kubíků, dneska se počítá skoro 90 korun, takže je to 630 korun. Začínám uvažovat o vlastním vrtu, protože mám velkou zahradu, skleník, bazén a v téhle době, když platím vodné a stočné, tak je to pro mě neuvěřitelně drahé.“

Není to jen drahé vodné, které musí platit lidé na Ústecku. Také cena stočného je druhá nejvyšší v České republice, hned za Libereckým krajem. Na snížení cen můžou tlačit starostové - akcie Severočeské vodárenské totiž vlastní 458 severočeských měst a obcí.

Levnější voda za cenu zastavení investic

Společnost má na starosti infrastrukturu, její obnovu a rozvoj. Jedinou cestou, jak snížit ceny, by ale podle rumburského starosty Jaroslava Trégra z ČSSD bylo zastavení investic.

„Cena vody je složena z několika položek, ale jednou těch z nejpodstatnějších je rozvoj infrastruktury té společnosti - je to 36 korun v každém kubíku vody. Takže kdybychom zastavili jakýkoliv rozvoj té společnosti, nic jsme nemodernizovali, neopravovali, tak voda může být o 36 levnější.“

„Ale prostě cena vody je tak nastavená, aby nedocházelo k nějakým velkým haváriím a aby celý systém fungoval,“ vysvětluje starosta Rumburku, který se nedávno účastnil valné hromady SVS.

Investice jsou v Ústeckém kraji velmi vysoké. Vodovody a kanalizace jsou místy stále ještě více než 100 staré, jako například v Děčíně, kde právě probíhají mnohamilionové opravy na několika místech.

Dalším důvodem, proč je voda v kraji tak drahá, jsou také čističky. Ty slaví úspěch, kvalita vody v Labi se od jejich zavedení zlepšila a počet lidí, kteří mají odpadní vodu čištěnou tímto způsobem, se meziročně v Ústeckém kraji zvýšil na více než 80 procent.

Tomáš Kopecký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme