Ukrajinský parlament jedná o návrzích Porošenka na decentralizaci země

Ukrajinský parlament začal projednávat prezidentské návrhy na změny ústavy, které mají dát mnohem více pravomocí oblastem. Jde o součást mírového plánu prezidenta Petra Porošenka. Frakce Vlast expremiérky Julije Tymošenové ale návrhy v této podobě odmítla.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Ukrajinský prezident Petro Porošenko | Zdroj: Reuters

Podle poslanců strany Vlast se za decentralizací skrývá posílení pravomocí hlavy státu.

Prezident Petro Porošenko parlamentu také představil osoby, které by rád viděl na postech ministra obrany a náčelníka generálního štábu.

Jako ministra obrany navrhl generála Valerije Heleteje, současného náčelníka Služby státní ochrany. Prezident tím chce upevnit svůj vliv v silových resortech, které jsou klíčové pro úspěch takzvané protiteroristické operace na východě země. Parlament následně Heleteje schválil.

Vojenská operace po skončení příměří pokračuje už třetím dnem, bojuje se i v těsné blízkosti ruské hranice a některé střely dopadají omylem i na ruské území.

Moskva na to reaguje velmi podrážděně a posiluje svá vojska na hranici. Podle nejnovějších informací narušilo šest ruských vrtulníků vzdušný prostor Ukrajiny.

Porošenkův mírový plán | Foto: Český rozhlas

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme