Vsetínský park Panská zahrada bude hlídat bezpečnostní agentura

Do některých veřejných parků se vracejí tradiční hlídači. Policie většinou řešila až následky vandalismu nebo výtržnictví. Hlavně menší města teď nemají tolik strážníků, aby zajistila pořádek, proto se obracejí na externí specialisty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Městský park v Českém Krumlově

Městský park v Českém Krumlově | Foto: Jitka Augustinová

Například ve Vsetíně budou hlídači dohlížet zejména na dodržování návštěvního řádu městského parku Panská zahrada.

„Tento řád v parku zakazuje požívat alkohol či volné pobíhání psů. Dále zakazuje vstupovat do vodních ploch vhazovat do nich jakékoliv předměty, či poškozovat vybavení. Město Vsetín chce touto službou ještě zvýšit komfort a pohodu, které Panská zahrada nabízí,“ upřesňuje mluvčí tamní radnice Jana Čadová.

Hlídače už před lety v Panské zahradě měli, ale časem službu zrušili. Kvůli nárůstu stížností se teď alespoň do konce září opět bude parkem pohybovat příslušník bezpečnostní agentury.

Strážníci ve svém okrsku sice park procházejí, ale trvale v něm hlídkovat nemohou.

„Městská policie Vsetín nepatří mezi největší, jsme taková střední policie, máme 24 příslušníků. V terénu jsou dvě hlídky, což nám umožní to, že hlídky se nemusí věnovat jenom Panské zahradě, ale mohou jít se podívat i třeba do sídlišť, kde jsou stejné problémy, jako v Panské zahradě,“ uvádí ředitel městské policie ve Vsetíně Nikolaj Martinák.

Hlídač nemůže sám zakročit

Hlídač parku má hlavně autoritu danou vyhláškou města. Přímý zásah v případě porušení zákona není možný. Může narušitele pořádku pouze upozornit, aby to nedělali. V případě, že zjistí páchání přestupku či trestného činu, zavolá hlídku městské policie.

Například v Blansku parky hlídá kamerový systém městské policie. Dětská hřiště mají své správce. V Brně-Líšni městská policie zavedla v parcích častější dohled. Rádi by instalovali kamery, ale zatím nejsou peníze.

V Břeclavi mají asistenty prevence, kteří v parcích nejčastěji řeší problém bezdomovců, dále kamerový systém. Městská policie řeší běžnou obchůzkovou službu. A v Uherském Hradišti vandalů v parcích ubylo, protože se strážníci na tyto přestupky více zaměřili.

Roman Verner Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme