Opravenou kočárovnu v Brandýse nad Labem využijí i návštěvníci zámku

Renesanční zámek v Brandýse nad Labem láká na nově otevřenou kočárovnu. Jde o jedinou zachovanou hospodářskou budovu v celém areálu. Postavena byla mezi lety 1800 a 1810, dlouhé roky ale chátrala a místní o ní téměř nevěděli. Město ji proto opravilo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Opravená kočárovna v Brandýse nad Labem

Opravená kočárovna v Brandýse nad Labem | Foto: A.Rokosová

„Je to skutečně stavba s největší pravděpodobností klasicistní, ale je pravděpodobné, že předtím už tady stávala nějaká jiná hospodářská stavba,“ popisuje Milan Novák, vedoucí správy brandýského zámku.

Během pěti staletí na zámku v Brandýse pobývali všichni panovníci habsburské dynastie. Přízemní budova sloužila k uschování panských povozů a kočárů. Bylo v ní šest kójí a na půdě seno pro koně. Chátrat začala v roce 1918, kdy byl zámek jako majetek Habsburků vyvlastněn.

Přehrát

00:00 / 00:00

O opravenou kočárovnu v Brandýse se zajímala redaktorka Alena Rokosová

Téměř celé 20. století tam sídlil Ústav pro hospodářskou úpravu lesů. V 50. a 60. letech byly strženy skoro všechny hospodářské stavby v areálu zámku.

„Zmizely staré renesanční a barokně přestavěné domy, ve kterých bývaly stáje pro koně císaře Rudolfa II., ve kterých byla kovárna, celá řada obslužných budov. Kočárovna tady z těch obslužných budov zůstala stát jako jediná,“ upozorňuje Novák.

Město ji letos za zhruba 10 milionů korun rekonstruovalo. Zvenku zachovalo její původní podobu včetně vjezdů, interiér je ale upravený tak, aby mohl sloužit lidem.

Brandýs nad Labem - kočárovna - současnost | Foto: Město Brandýs nad Labem-Stará Boleslav

Prostor pro volnočasové aktivity

„Chybí tady nějaké společenské zařízení, ve městě není kulturní sál,“ vysvětluje Iva Šašková, která má provoz kočárovny na starost.

V kočárovně bude informační centrum místní akční skupiny Střední Polabí a zázemí tam najdou i návštěvníci zámku a parku nebo školní výpravy. Čas tam budou moci trávit i děti samotné. Město také v kočárovně zdarma nabízí prostor pro uspořádání neziskových volnočasových aktivit.

„Dáváme vám tu možnost, dáváme vám ten prostor – vymyslete si něco a zapojte se,“ přibližuje Iva Šašková. Hned první aktivitu připravila studentka brandýského gymnázia Lenka Martinková. Jde o kroužek háčkování, který pomůže nedonošeným dětem z kolínské porodnice.


Zvětšit mapu

A.Rokosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme