Tři vozíčkáři si na vrcholu Sněžky splnili sen. Vynesli je tam šerpové

Při tradiční Svatovavřinecké pouti včera na Sněžku zamířily tisíce lidí. Pro tři vozíčkáře to bylo vůbec poprvé. Na vrchol nejvyšší hory ale nevyjeli novou lanovkou, na zádech je tam vynesli elitní amatérští šerpové.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vozíčkáře nesli šerpové ve vlastnoručně vyrobených krosnách

Vozíčkáře nesli šerpové ve vlastnoručně vyrobených krosnách | Foto: Lucie Valášková

„Buší mi srdce, nikdy jsem si nepředstavil, že když se někam jenom vyleze, nebo jste vyneseni, tak je to taky adrenalin,“ řekl na vrcholu nejvyšší české hory jeden z handicapovaných členů výpravy osmatřicetiletý Michal Koutný z Olomouce.

„Dostat se tam, kam bych se normálně nedostal, je to prostě další level v tom, co se dá dokázat, i když jste na vozíku,“ dodal.

Na Sněžku ho vynesl autor nápadu Zdeněk Pácha. Spolu s dvěma kolegy si každý jednoho vozíčkáře usadili do vlastnoručně vyrobených krosen, o půl desáté pak vyrazili z Pece pod Sněžkou přes Obří důl na cestu s převýšením zhruba 750 metrů.

„To jejich štěstí je neskutečné, když vidíte jejich obličeje, jak se tváří, když jsou poprvé ve vysokých výškách,“ popsal Zdeněk Pácha svou motivaci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Sněžku vystoupala společně s výpravou vozíčkářů i Lucie Valášková

Nadšený sportovec si v minulosti na vlastní kůži vyzkoušel, jaké to je nemoci se pohybovat podle svých představ. Poprvé vynášel on a jeho kamarádi vozíčkáře loni na vrchol tatranských Rysů. A právě tam se chystají už za týden znovu, protože, jak sám říká, opravdu to stojí za to.

Cesta na vrchol Sněžky trvala unikátní šestičlenné výpravě dvě hodiny.

„Sedí se tady pohodlně, nic mě netlačí, nic mě nebolí. Houpe to, kochám se krajinou,“ řekl při výstupu Michal Koutný.

Spokojený s ním byl i Zdeněk Pácha. „Nejlepší vyrážka za poslední roky, co jsme šli. Ten vítr nás trochu dostával, jak jsme se dostali na hřeben, ale závěr jsme si užili do sytosti.“

Pouť šerpů, vozíčkářů a dalších stovky turistů na nejvyšším místě Česka zakončila tradiční mše. Začínala stejně jako každý rok v pravé poledne vedle kaple Svatého Vavřince.

Na vrcholu Sněžky byli poprvé | Foto: Lucie Valášková

Lucie Valášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme