O miliony vyhrané v loterii může bezdomovec František brzy přijít, míní odborníci

Ještě před pár lety spal pan František na ulici. Soud ale minulý týden potvrdil, že z bezdomovce se stane boháč. Místo pár korun, které si dřív vydělal výpomocí v metru Českomoravská, má muž teď hospodařit s 25 miliony korun. Chce si za ně pořídit byt, nové zuby a odjet na dovolenou. Čeká už jen na písemné vyhotovení rozsudku. Jenže stejně rychle, jak pohádkové jmění získal, tak o něj podle odborníků může přijít.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Měl by být omezený na způsobilosti a měl by mu být stanovený opatrovník, který mu bude vyplácet a řídit jeho finance. Někdo nezištný z jeho rodiny, popřípadě nějaká sociální pracovnice,“ myslí si psycholog Jeroným Klimeš.

Opatrovník pomáhá lidem, kteří neumí třeba pracovat s penězi nebo mají nějakou psychickou poruchu. Zařídí za ně bydlení, vyřizuje jim účty, platí jim jídlo a stanoví i pevnou částku, která jim denně chodí na účet.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soud minulý týden rozhodl, že bezdomovec pan František svou výhru dostane. Podle odborníků ale o ni může brzy přijít. O případ se zajímala redaktorka Veronika Hlaváčová

O tom, že opatrovník by pro 56letého Františka byl vhodný, se během soudního řízení zmiňoval i psycholog Pavel Prunner. Právě ten ve znaleckém posudku bezdomovce soudu popsal jako lehce mentálně retardovaného.

„V neobvyklých situacích je schopen reagovat jako šestileté dítě. Je silně manipulovatelný, submisivní. Dominantnímu člověku se vždy podřídí,“ stojí ve spisu.

Soud ale ustanovuje případného opatrovníka jen v občanskoprávním řízení. Když proto minulý týden rozhodl, že Františkovi pravomocně patří 25 milionů korun z loterie, nemohl to podmínit tím, že se o peníze musí někdo starat za něj. Navíc, když je František svéprávný.

„Trestní senát otázku ustanovení opatrovníka v tomto případě vůbec neřešil. Jednak poškozený není zbaven způsobilosti k právním úkonům a ani tuto způsobilost nemá omezenou. A jednak si sám zvolil zmocněnce, aby hájil jeho zájmy v trestním řízení,“ vysvětluje mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci.

Ctitelky musím odhánět

Františkovou zmocněnkyní je právnička Veronika Beerová. Sama přiznává, že se o jejího klienta okolí zajímá už delší dobu.

„Ty tlaky byly už od začátku. Já si myslím, že bude na Františkovi, aby začal nový život. A bude na mě, abych mu v tom pomohla, abychom ho nějakým způsobem od toho ochránili. Já jsem mu předpovídala, že teď bude mít hodně ctitelek,“ naznačuje.

„Musím je odhánět,“ doplňuje právničku s úsměvem František. Sám je rozvedený a rodinu nemá. Léta žil na ulici v okolí metra Českomoravská, v poslední době pak na jedné z pražských ubytoven. Má proto jasnou představu, co si pořídí mezi prvními věcmi, až dostane peníze.

„Chci si koupit byt, ještě nevím kde. Ale chci žít jako člověk. Jestli budu podnikat, ještě nevím. Uvidím ještě,“ přiznává.

Nový multimilionář chce také vyrazit na dovolenou. A plánuje si nechat udělat nové zuby. Je i před rozhodnutím, co s klánovickou vilou za zhruba 12 milionů korun. Za peníze z loterie jí před lety koupil pár, který minulý týden soud poslal za podvod na šest let do vězení.

O část výhry se budou zajímat exekutoři

Ani František ale nemusí mít zcela vyhráno. Nejméně o polovinu z 25 milionů se budou nejspíš už zajímat exekutoři.

„Nějaké směnky jsou, nevíme přesně na jakou částku, ale jsou tam smlouvy a právní pomoci na zhruba 12 milionů,“ říká advokát Jiří Stránský, který v případu zastupuje odsouzenou Janu Černou.

Ona i její partner Miroslav Šoška vinu odmítají. Výherní los podle jejich verze vyhráli oni, František, který si u nich přivydělával v cukrárně, jim ho šel prý jen vyzvednout. Pár zvažuje dovolání k Nejvyššímu soudu.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme