Ivan Hlinka byl i novodobý psycholog, vzpomíná na trenéra Milan Hnilička

V sobotu už to bude deset let, co hokejový svět obletěla smutná zpráva. Při autonehodě přišel o život legendární útočník a jako trenér strůjce naganského úspěchu Ivan Hlinka. V Břeclavi a Piešťanech na něj mladí hokejisté vzpomínají při memoriálu nesoucí jeho jméno. Nezapomněl na něj ani současný manažer reprezentační osmnáctky Milan Hnilička.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Manažer reprezentace do 18 let a bývalý brankář Milan Hnilička

Manažer reprezentace do 18 let a bývalý brankář Milan Hnilička | Foto: Pavel Petr | Zdroj: Český rozhlas

„Doufám, že všichni vědí, jakou osobností Ivan Hlinka byl a jak velkou byl součástí českého hokeje. Už název turnaje by pro ně měl být zavazující,“ myslí si Milan Hnilička na Memoriálu Ivana Hlinky v Břeclavi.

Přehrát

00:00 / 00:00

S Milanem Hniličkou vzpomínal na Ivana Hlinku Pavel Petr

„V přístupu k vedení a hráčům byl pro mě velikým vzorem, jelikož uměl hráče motivovat i odreagovat. Byl to novodobý hokejový psycholog, dokázal tým tak připravit, že jsme šli do zápasu v maximálně pozitivním rozpoložení,“ vzpomíná Hnilička na trenéra, který zemřel před 10 lety.

Výrazným povahovým rysem Ivana Hlinky byl přirozený respekt. „Nejsem z Litvínova a znal jsem ho jen z reprezentačních akcí. Všichni ho respektovali, k hráčům byl přístupný, ale všichni znali své mantinely.“

Ivan Hlinka
26. 1. 1950 - 16. 8. 2004
Kluby: HC Litvínov, HC Dukla Trenčín, Vancouver Canucks, EV ZUG
Jako hráč: 3x 1. místo na MS, 5x 2. místo, 3x 3. místo. 2. místo na ZOH 1976, 3. místo na ZOH 1972
Jako trenér reprezentace: 1. místo na MS 1999, 4x 3. místo. 1. místo na ZOH 1998

Starší hráči vzpomínají, že Hlinka dokázal kabinu i pobavit. „Nezkazil žádnou srandu. S panem Černíkem byli výborná dvojice a tehdy tam měli i Vencu Šaška, což byl jeho člověk. Všichni jsme se ‚krmili‘ z realizačního týmu, který fungoval,“ vzpomíná na časy v reprezentaci Milan Hnilička.

Největším úspěchem Ivana Hlinka byla zlatá olympijská medaile v Naganu. V týmu byl i Milan Hnilička, Dominik Hašek ho ale tehdy do branky nepustil.

„S odstupem času, když se na to člověk dívá, se tam zlomila nějaká rovnice pro úspěch. Plno hráčů tam získalo sebevědomí. Já jsem dodnes hrdý, že jsem byl součástí mužstva. Jen tam být pro mě byla čest,“ uzavírá vzpomínání Milan Hnilička.

Pavel Petr, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme