Chrudim změnila využití Klášterních zahrad, louka ustoupila lidem

Podle původního plánu měl park za Školním náměstím připomínat podhorský palouk. Na přerostlou trávu si ale lidé často stěžovali. Divokou džungli tak v chrudimských Klášterních zahradách vystřídal obyčejný trávník.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klášterní zahrady

Klášterní zahrady | Foto: Josef Kopecký | Zdroj: Český rozhlas

Město park za Školním náměstím zrekonstruovalo před třemi lety. Podle původního plánu měly být zelené plochy prakticky bezúdržbové a prostor zde dostaly stejné rostlinné druhy jako ve volné přírodě.

Jenže lidem se přerostlá tráva moc nezamlouvala a na radnici se množily stížnosti. Letos se situace změnila.

„Došlo k určitému vývoji, zapojil se trávník a vykvetly tady kytky, které tady měly být. Město sem v letošním roce začalo situovat některé kulturní akce, proto je tráva v určitých částech nižší,“ vysvětluje správce městské zeleně v Chrudimi Kateřina Jánská.

Přehrát

00:00 / 00:00

Divokou džungli v chrudimských Klášterních zahradách vystřídal obyčejný trávník, více zjišťoval redaktor ČRo Josef Kopecký

„Já jsem si vymohla alespoň rozkvetlé svahy, které rostou kolem zahrad. Nechali jsme tam květiny, co tam kvetou. Z toho zbytku děláme pobytový trávník, aby sem mohli lidé přijít, sednout si tu na deku během koncertů a představení,“ dodala.

Pravidla pro návštěvníky se také změnila, na začátku nebylo možné chodit po trávníku, ne protože by to město zakazovalo, ale proto, že trávník byl opravdu vysoký.

Snem paní Jánské jsou pobytové trávníky v celé Chrudimi, aby si lidé mohli vzít deku a jít si sednout do městského parku. Až bude teplo a obyvatelé budou chtít jít ven z paneláku, aby si mohli sednout na trávu pod strom. V Klášterních zahradách je tohle už možné.

Je zde také spousta ovocných stromů, zatím ale nikoho nenapadlo česat z nich ovoce. Rostou zde jablka, ořechy i švestky. Na ty se můžete do zahrad vypravit kdykoliv. Na nejbližší koncert pak tuto sobotu 16. srpna.

Josef Kopecký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme