Polské letadlo, ve kterém zahynulo 11 lidí, nebylo podle expertů přetížené

Polské úřady zahájily kriminální vyšetřování letecké havárie, při níž poblíž města Čenstochová zahynulo v sobotu 11 lidí. První informace polských médií o tom, že malý dvoumotorový stroj byl přetížen, už vyšetřování vyvrátilo. K objasnění příčiny havárie může přispět také chystaný výslech jediného přeživšího člověka, jehož stav je podle lékařů vážný, ale stabilní.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Polsku pokračuje šetření tragické letecké havárie stroje Piper PA-31 Navajo

V Polsku pokračuje šetření tragické letecké havárie stroje Piper PA-31 Navajo | Zdroj: ČTK

K pádu lehkého stroje Piper PA-31 Navajo došlo krátce po startu, když do vzduchu nesl účastníky parašutistického kurzu k seskoku. Vyšetřovatelé pracovali na místě nehody, které se nachází zhruba tři kilometry od letiště Rudniki.

Podle mluvčího prokuratury v Čenstochové Tomasze Ozimka má vyšetřování za cíl zjistit, zda mohl být za nehodou něčí úmysl či se jednalo o nešťastnou náhodu. Tu mohla podle něj způsobit závada na letadle, selhání pilota či chyba v organizaci letu.

Dřívější informace médií, že stroj mohl být přetížen, neboť byl vybaven pouze k transportu deseti osob, experti vyloučili. Člen letecké komise Jacek Bogatko, který prohlédl dokumentaci letounu, potvrdil, že byl zaregistrován na přepravu 12 lidí.

"Neměl sedačky pro pasažéry, jen lavičky a podesty pro skokany," řekl Bogatko serveru gazeta.pl

Všechny oběti se policii dosud nepodařilo identifikovat: kvůli stavu ohořelých těl nebyla možná jejich vizuální identifikace a soudní lékaři museli sáhnout k odebrání vzorků DNA.

Stav čtyřicetiletého muže, který byl po nehodě vrtulníkem převezen do nemocnice v Čenstochové, se dnes podle lékařů nijak zásadně nezměnil; zůstává vážný, ale stabilní.


Zvětšit mapu

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme